Young STT

Young STT bestaat uit jonge professionals die affiniteit hebben met technologie en de toekomst.

Kan ik ook lid worden van Young STT?

De leden van Young STT worden afgevaardigd door de bestuursleden van STT. Om lid te kunnen worden van Young STT moet de organisatie waar je werkt dus lid zijn van het bestuur. Maar er zijn ook wildcards voor jonge mensen met een bijzondere achtergrond, bijvoorbeeld een succesvolle jonge ondernemer of uitvinders. Vind je dat jij of iemand uit jouw netwerk een wildcard zou moeten krijgen? Neem contact met ons op via info@stt.nl en leg uit waarom!

Young STT Reglement

In het Young STT Reglement lees je hoe het lidmaatschap precies werkt en welke actieve bijdrage je kunt leveren.

Young STT-bijeenkomsten

Behalve het jaarlijkse diner pensant, waarbij Young STT samen met het Algemeen Bestuur van STT om de tafel zit, worden er tweemaandelijks inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd rondom inhoudelijke thema’s. Het kan daarbij gaan om lezingen of bezoek aan interessante plekken. Ook gaat het soms om activiteiten die aansluiten bij de lopende STT-verkenningen of activiteiten die te maken hebben met het toekomstverkennen zelf.

Young STT nieuws — berichten van Young STT

55 jaar STT! Jubileum event RetroFuture in Evoluon

STT bestaat 55 jaar en dat vieren we: op vrijdag 10 maart 2023 in Evoluon, samen met onze Algemeen Bestuursleden, Young STT, STT Alumni en het Netwerk Toekomst Verkenningen. 

En dat is niet het enige feestje. In de zomer publiceren wij onze 100ste toekomstverkenning. Samen met ons netwerk verkennen wij al 55 jaar vele relevante thema's. En met impact: bijdrages aan (vervolg)onderzoek, nieuwe business cases, beleid, onderwijs, het maatschappelijk debat of strategievorming in organisaties. De thema's? Energie, onderwijs, wetenschap, welzijn, het lichaam, natuur, globalisering, industrie, techniek en nog veel meer. Met de serie Futures Impact blikken we dit hele jaar terug en vooruit door onze verkenningen heen. Wordt vervolgd!

Quantumtechnologie: van lab naar praktijk

Young STT was te gast bij de TU/e voor een deep dive in de wereld van Quantum. Uitgedaagd in gesprek met experts: over het toekomstbeeld en de mogelijke toepassingen in sectoren. 'Hoe zou Quantum in onze organisaties kunnen passen en met welke impact?' Het gastbezoek maakte duidelijk hoe belangrijk deze stakeholdersdialoog is. Het EHCI, Quantum Centre van de TU/e, is bij uitstek een omgeving van co-creatie. Het EHCI ontwikkelt onder meer een fieldlab, waarvan wij tijdens de labtours een uniek inkijkje kregen. Een fascinerend, cutting-edge programma, dankzij samenwerking vanuit de TU/e, TU Delft, Capgemini en STT. En met spin-off: Quantumtechnologie van lab naar praktijk: inzichten uit het Young STT bezoek aan EHCI, Quantum Center van de TU/e.

Site Visit Tata Steel: Toekomstroute 2050

Hoe gaat Tata Steel om met verduurzaming, de grootste uitdaging van deze tijd? Young STT maakte kennis met de roadmap: het proces van toekomstverkennen, strategie en innovatie in de zware industrie. Tata Steel werkt toe naar volledig CO2-neutrale productie in 2050. Het toekomstbeeld? Groene waterstof. Interessant is hoe de technologiestrategie hiermee samen blijkt te hangen. Zoals het data driven programme. En een open gesprek over beeldvorming en milieu-effecten van de staalindustrie. Tata Steel liet zien hoeveel stappen zij nu al zet en gefaseerd voor ogen heeft. Samen met een uitgebreide site tour een indrukwekkend programma, aangeboden door R&D. 

The European Green Deal: Q&A met Diederik Samsom van de Europese Commissie

In de frontline van nieuwe ontwikkelingen, een thema dat opvallend veel belangstelling trekt: de toekomst van Europa. De EU committeert zich aan een klimaatneutraal Europa in 2050. We spraken met Diederik Samsom over de rol van de ingenieur, synergie met de digitale transformatie en het succesvol opschalen van pilots en experimenten. Voor deze en andere Q&A vragen: Replay STT Q&A met Diederik Samsom, Europese Commissie. The European Green Deal: integrale Europese groeistrategie | Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Futures Literacy: 21st century skill towards enhanced perception, embracing complexity and new sense of agency

Tijdens de Young STT 2022 kick-off gaf Pieke Hoekstra van de TU Delft een introductie op futures literacy. Meestal buigen we ons over de toekomst van een nieuwe technologie of maatschappelijke ontwikkeling, maar je kan ‘toekomstdenken’ ook voor je eigen toekomst inzetten. UNESCO heeft speciale Futures Literacy Leerstoelen ingesteld. Waarom deze skill: https://en.unesco.org/futuresliteracy/about

Young STT Q&A met Constantijn van Oranje op Prinsjesdag 2021

Op Prinsjesdag keek STT in een speciale Q&A vooruit naar de toekomst met Special Guest Constantijn van Oranje. In zijn rol als Special Envoy van Techleap.nl schetst Constantijn perspectieven voor ondernemerschap, het Nederlandse investeringsklimaat en technologieontwikkeling. Bekijk de Q&A hier: Technologie alléén heeft geen waarde. Het draait om de koppeling met ondernemerschap en ecosystemen. Replay Q&A met Constantijn van Oranje | Stichting Toekomstbeeld der Techniek (stt.nl).

Dutch Design Week Meetup: Speculative Design

4 november 2020 | Traditiegetrouw bezoeken we met Young STT de Dutch Design Week (DDW). In aanloop naar de editie van 2020 heeft de burgemeester van Eindhoven op advies van de Veiligheidsregio besloten dat de live versie van de DDW niet kon plaatsvinden. Gelukkig ging het festival wel virtueel door. 

Lees verder

Post-Corona Scenario's

6 juni 2020 | De wereld worstelt met de uitbraak van het Sars-CoV-2 coronavirus en de daarmee gepaard gaande ziekte COVID-19. Er wordt in hoog tempo een spectrum aan overheidsmaatregelen doorgevoerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees verder

Young STT & ‘s werelds meest betrouwbare robot

Op 4 maart 2020 kwam Young STT voor de eerste keer dit jaar bijeen. Ditmaal voor een lezing door drs. Marieke Schoots van Tilburg University. Marieke Schoots vertelde ons over het belang van de social sciences binnen het technologiedebat, en dan in het bijzonder in het debat over AI.

Lees verder

Young STT gaat ondernemen

Op woensdag 26 februari 2020 vond de kick-off plaats van de YoungEntrepreneurship-track van STT. De komende maanden gaan 5 Young STT’ers werken aan een business case, met coaching van dr. Dap Hartmann, universitair hoofddocent Innovatie en Entrepreneurship aan de TU Delft.

Lees verder

Young STT, Philips Design en de Dutch Design Week

Op 22 oktober 2019 tijdens de Dutch Design Week verwelkomden Claudia Lieshout en Sandra Vosbergen de Young STT’ers in het Klokgebouw in Eindhoven. Reon Brand, verantwoordelijk voor toekomst- en sociaal-cultureel onderzoek bij Philips Design, lichtte zijn recente onderzoek naar ‘co-emerging futures’ toe.

Lees verder

Young STT en de ‘Dairy Dilemma-game’

Woensdag 4 september 2019 waren de leden van Young STT uitgenodigd bij FrieslandCampina in Amersfoort om de ‘Dairy Dilemma-game’ te spelen en met elkaar te ervaren voor welke lastige keuzes een (zuivel)coöperatie kan komen te staan.

Lees verder

Young STT en de kunst van intelligentie

Op 8 mei 2019 waren we uitgenodigd bij SURF in Utrecht om kennis te maken met machine learning in een workshop Artificial Intelligence (AI). Zonder zelf te programmeren leerden we hier de basis van het programmeren en ontdekten we tegelijkertijd hoe moeilijk het is om een systeem nieuwe kennis bij te brengen.

Lees verder

Economie-game levert Young STT stof voor discussie

Peter Biever, adviseur Strategie bij Evides Waterbedrijf, speelde de serious game De Toekomst op het Spel' twee keer. ‘De eerste keer als Young STT’er, de tweede keer speelden wij hem bij Evides Waterbedrijf.’

Lees verder

Young STT over leven in de toekomst

Hoe leven wij in de toekomst? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het YSTT bezoek op 28 maart 2019 aan Living Tomorrow, een grote expositieruimte in Vilvoorde, België.

Lees verder

Young STT denkt over nieuws en nonsens

Dat nieuws misleidend kan zijn is een bekend fenomeen. Nepnieuws en nieuws over nepnieuws domineren de media. Young STT stelt vragen over de rol van technologie in de journalistiek en de toekomst van traditionele media nu nieuws altijd en overal beschikbaar is.

Lees verder

Young STT maakt culinaire reis door de tijd

Het AgriFoodTech Platform nodigde Young STT uit om aanwezig te zijn bij het zogenaamde disruptiediner dat in het teken stond van ‘Innovate or Die!’ met chef-kok Gilbert Kolff en gastronomisch verhalenverteller Guus Thijssen.

Lees verder

Young STT verkent DDW 2018

Op dinsdag 23 oktober 2018 bracht een delegatie van Young STT een bezoek aan de Dutch Design Week. Zij bezochten de Embassy of Health en namen deel aan een workshop georganiseerd in samenwerking met Philips Design.

Lees verder

Young STT naar de Markerwadden

o.l.v. Young STT’er Stefanie IJff van Deltares staken op 14 september 2018 zo’n 20 YSTT-ers het Markermeer over op weg naar de Markerwadden.

Lees verder

Young STT to the UK

In april gingen 2018 ging Young STT naar het Verenigd Koninkrijk om te onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie zich richting de toekomst zal ontwikkelen. Ze bezochten IBM, het Center for Existential Risk aan de Universiteit van Cambridge, Nesta, het Alan Turing Instituut, de internationale AI Expo, de Nederlandse Ambassade en Google Deepmind.

Lees verder

Young STT leert dat poep goud waard is

Op woensdag 28 maart 2018 bracht een delegatie van Young STT een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Ze spraken met vier experts over de centrale vraag: “Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire economie?”

Lees verder

Young STT en superforecasts

Op 15 februari heeft Young STT kennisgemaakt met superforecasten, een methode van toekomstverkennen waarmee je leert nauwkeurige, kwantitatieve voorspellingen te doen over de nabije toekomst.

Lees verder

Young STT gaat zijn derde jaar in en groeit nog steeds

In 2017 waren de bijeenkomsten drukker, bruisender en inspirerende dan ooit. Een recap.

Lees verder