Dutch Design Week Meetup: Speculative Design

4 november 2020 | Traditiegetrouw bezoeken we met Young STT de Dutch Design Week (DDW). In aanloop naar de editie van 2020 heeft de burgemeester van Eindhoven op advies van de Veiligheidsregio echter besloten dat de live versie van de DDW niet kon plaatsvinden. Gelukkig ging het festival wel virtueel door.

De organisatie heeft alles op alles gezet om van 17 – 25 oktober een onvergetelijke virtuele festival ervaring mogelijk te maken. We konden het festival niet gezamenlijk bezoeken, maar we konden er wel gezamenlijk over napraten en samen reflecteren op wat we gezien hadden. We organiseerden daarom net ná de DDW een online meeting op 4 november. Het thema dat we hierbij centraal stelden was ‘speculative design’. Een ontwerpdiscipline waarin ‘design’ en ‘futures research’ samenkomen. Hoe maken we de toekomst tastbaar?

Speculative Design

Om de toekomst tastbaar te kunnen maken moet je eerst weten welke signalen van verandering er zijn. Welke innovaties kunnen ons inspireren voor de toekomst? En hoe zien mogelijke toekomstvisies eruit? Studenten van de opleiding ‘Trend Research and Concept Creation in Lifestyle’ vertelden tijdens de sessie over de digitale trendexpositie die zij speciaal voor DDW hadden ingericht. Hier kon je aan de hand van 3 trends ervaren hoe de toekomst zich mogelijk gaat ontwikkelen. Daarnaast was er een spreker die de deelnemers meer kon vertellen over ‘speculative design’, namelijk Henrique Nascimento. Hij heeft bij meerdere innovatie studio’s gewerkt als Service & Strategic Designer voor grote klanten als BWM, Siemens, Tiffany etc.