Young STT, Philips Design en de Dutch Design Week

Young STT, Philips Design en de Dutch Design Week

28-10-2019

Op 22 oktober 2019 tijdens de Dutch Design Week verwelkomden Claudia Lieshout en Sandra Vosbergen de Young STT’ers in het Klokgebouw in Eindhoven. Reon Brand, verantwoordelijk voor toekomst- en sociaal-cultureel onderzoek bij Philips Design, lichtte vervolgens zijn recente onderzoek naar ‘co-emerging futures’ toe. Wellicht gaan we richting een trans-mutation, waarbij de mens haar eigen evolutie creëert en we door technologie onze huidige capaciteiten weten te overstijgen (immortalia) of zelfs door de komst van artificial general intelligence samensmelten met technologie (etherea). Misschien speelt transformation een belangrijkere rol; een preventievere mindset met focus op duurzaamheid en een circulaire economie (habitania) of daar zelfs nog voorbij doordat de mens één wordt met de natuur en er nieuwe dynamische ecosystemen ontstaan (gaia).

DeliverPoo

Studenten van de Technische Universiteit en Design Academy Eindhoven lieten op creatieve wijzen zien wat deze verschillende scenario’s van Philips Design met zich mee kunnen brengen in de toekomst. Is het van belang dat we onze energie besparen door middel van een artificiële winterslaap? Is het denkbaar dat na een toiletbezoek ‘DeliverPoo’ langs komt om te waarborgen dat essentiële darmflora worden hergebruikt? Worden we straks door middel van een wearable bewust van het feit dat we nog vocht of zonlicht nodig hebben? Door fysieke voorbeelden van de mogelijke innovaties van de toekomst, leek de realiteit opeens niet zo heel ver weg.

Workshop Future Health

Vervolgens was het tijd voor de Young STT’ers om zelf na te denken over de probes van de toekomst. In groepjes werd er kritisch nagedacht over de technologieën, beleid, levensstijl, economie, consumptie en productie methodes die invloed hebben op de zorg van de toekomst. In hoeverre is de mensheid onderdeel van de natuur, of staan we daar misschien al boven?

Het was een inzichtelijke en leerzame dag, waarbij een deel van de groep zich afsluitend nog liet inspireren door al dat de Dutch Design Week te bieden had en zij verder konden nadenken over de mogelijkheden van de toekomst: If not now, then when?