Welkom op onze vernieuwde website

In alles wat we doen zijn we bezig met de toekomst, maar onze website bleef daarbij achter. Tot nu. Welkom op onze verbeterde website, volledig up to speed met de vernieuwing die we beogen in ons werk.

Datum 2 november 2020
Auteur STT

Alle toekomstverkenningen op één plek

STT bestaat al meer dan vijftig jaar en sinds het begin van de stichting in 1968 -met André Sjoerdsma aan het roer- heeft STT groot aantal inspirerende en informatieve toekomstverkenningen gepubliceerd.

Die rijke geschiedenis aan toekomstbeelden hebben we gebundeld in deze website

Samen met honderden stakeholders, experts en creatieve geesten werken onze toekomstonderzoekers al jaren aan toekomstverkenningen die tot de verbeelding spreken. Die rijke geschiedenis aan toekomstbeelden hebben we gebundeld in deze website. Ze zijn beschikbaar voor jou om te verkennen, in te verdwalen en van te leren.

Toekomstverkenningen

Geschiedenis van 50 jaar STT

Voor het vijftigjarig jubileum van STT creëerden we in 2018 een jubileumboek waarin de ontwikkelingen van STT zichtbaar zijn, aangevuld met prachtige beelden uit de beginjaren van de stichting en interviews met de huidige én oud-directeuren, -voorzitters en - projectleiders. Alle interviews en artikelen uit het boek zijn te lezen op deze nieuwe website.

Lopende toekomstverkenningen

Van de huidige toekomstverkenners van STT -Rudy van BelkomEva Helmond en Eefje Op den Buysch-, zijn de ontwikkelingen in hun onderzoeken op de voet te volgen via onze website en nieuwsbrief. Voor het gemak heeft elke lopende toekomstverkenning daarom eigen kleuren toegewezen gekregen ter herkenning.

Toekomst van de democratie (STT96)

Rudy van Belkom doet momenteel namens STT onderzoek naar de toekomst van de democratie. Hij onderzoekt hierbij hoe de toekomst van onze democratie eruit kan zien onder invloed van nieuwe technologieën. De hamvraag van zijn onderzoek is altijd: welke toekomst willen we? We moeten onszelf volgens hem gaan afvragen voor welk doel we technologie willen inzetten, in plaats van het als doel op zichzelf te zien. Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? En wat is een betere wereld precies?
Toekomst van de democratie (STT96)

Horizonscan 2050 (STT94)

De naam Horizonscan 2050 zegt het al, Eva Helmond scant in haar toekomstonderzoek de horizon van 2050. Welke mega-trends maar ook kleine signalen van verandering komen op ons af? Eva vormt hier een coherent beeld van, samen met haar begeleidingscommissie en het STT-netwerk van experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven, met toekomstverkenners, jongeren en kunstenaars.

Zelfredzaamheid en technologie (STT95)

In een constant veranderende wereld is de definitie van zelfredzaamheid ook aan verandering onderhevig. Eefje Op den Buysch bekijkt de facetten van zelfredzaamheid in hun onderlinge samenhang en in het licht van beïnvloedende toekomstige ontwikkelingen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de mate van toegankelijkheid van technologische mogelijkheden die de toekomst te bieden heeft. Kijken door de ogen van een ander, met bijvoorbeeld beperkte vaardigheden, zorgt voor een scherpe, kritische blik.
Zelfredzaamheid en technologie (STT95)

Verken mee

Wil je meedenken of een bijdrage leveren aan onze lopende toekomstverkenningen? Neem contact met ons op.