Eva Helmond

Projectleiding

Horizonscan 2050

De naam Horizonscan 2050 zegt het al, Eva Helmond scant in haar toekomstonderzoek de horizon van 2050. Welke mega-trends maar ook kleine signalen van verandering komen op ons af? Eva vormt hier een coherent beeld van, samen met haar begeleidingscommissie en het STT-netwerk van experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven, met toekomstverkenners, jongeren en kunstenaars.

De Horizonscan als type toekomstonderzoek wordt elke vijf jaar herhaald en geeft in de praktijk vaak waardevolle denkrichtingen voor aankomende (toekomst)onderzoeken. In deze Horizonscan is door het bestuur van STT bewust gekozen voor de invalshoek van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) voor 2030, een doelenagenda van de Verenigde Naties die in 2015 ondertekend werd door 193 lidstaten. De vraag die Eva gaat beantwoorden in het onderzoek is: “Hoe kan impactvolle technologie bijdragen aan de SDG’s van 2050?”

Achtergrond

Met haar maatschappelijke achtergrond was het niet meer dan logisch dat ze met de Horizonscan aan de slag ging. Eva werkte o.a. in Spanje, Ghana en New York. 

Eva keek in haar werk altijd al naar de wereld met de verre toekomst in gedachten en vanuit de context ‘Hoe bouwen we een betere wereld?’. Ze staat voor het handelingsperspectief dat toekomstverkennen biedt en de onderzoekende en verbindende werking die het heeft. Bevindingen giet ze bij voorkeur in de vorm van een game of interactieve installatie. Zo ontwikkelde ze eerder het SDG-tapijt en de SDG-scan voor organisaties om de SDG’s toegankelijker te maken. Ze werkt in workshops graag met de interactieve methodes uit Theory U. 

Eerder werkte Eva op het gebied van leiderschapsontwikkeling en social impact consultancy. Ze heeft enkele jaren presentatie-ervaring als dagvoorzitter en radiopresentatrice.

Naast haar werk bij STT is Eva medeoprichter en bestuurslid van het Lab voor Toekomstige Generaties.

94 Horizonscan 2050

Een horizonscan over de impactvolle technologische ontwikkelingen 2050 en hoe deze invloed hebben op de grootste uitdagingen van de mensheid in 2050. Deze toekomstverkenning bekijkt de uitdagingen vanuit het kader van de Sustainable Development Goals (SDG’s) die door Kofi Annan ‘to-do-list van de wereld’ genoemd werden.