Hoe democratisch is de inzet van data?
Van 26 oktober t/m 31 oktober 2020 vond de 3de editie van de Data Week in Den Bosch plaats. Meer dan ooit zoeken we naar betekenisvol gebruik van data, naar de waarheid, objectiviteit en veiligheid. Data is niets zonder het slim toe te passen. Je kan producten voor je laten denken of je laten ondersteunen bij dagelijkse behoeften. Maar wel altijd op een verantwoorde manier, waarbij de grondrechten van de mens worden beschermd.
Expertsessie over Data & Ethiek
Projectleider Rudy van Belkom werd gevraagd om tijdens de openingsdag op 26 oktober een rondetafelgesprek te leiden over data en ethiek. Steeds vaker worden belangrijke besluiten geïnformeerd of zelfs gestuurd door datagedreven systemen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van corona tracking-apps en fraudedetectiesystemen. Maar hoe beschermen we hierbij onze privacy? En op welke wijze kunnen we een oneerlijke behandeling voorkomen? Onder leiding van Rudy gingen de tafelgasten met elkaar, en het online publiek in gesprek over uiteenlopende ethische vraagstukken. Thema’s als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en zelfbeschikking werden hierbij onder de loep genomen. Hoe democratisch is de inzet van data eigenlijk?
Bekijk hier de gehele sessie terug.
Hoe denken jongeren hierover?
Rudy werd tevens gevraagd om een vergelijkbare sessie te modereren met jongeren op donderdag 29 oktober. Documentaires als ‘The Social Dilemma’ laten zien dat onze aandacht op sociale media veel geld waard is. Zeker ook in tijden van verkiezingen. ‘Als je niet voor een dienst betaald, dan ben jij het product dat wordt verkocht.’ Om onze aandacht vast te houden voeren algoritmes ons vooral content die we leuk vinden. Dit geeft een eenzijdig wereldbeeld. In hoeverre zijn jongeren hiervan op de hoogte? Ervaren ze dit als een probleem? En hoe denken zij dat het anders kan? Onder leiding van Rudy gingen 4 jongeren met elkaar en het online publiek in gesprek.
Bekijk hier de sessie met jongeren terug: