Rudy van Belkom
Directeur
Rudy van Belkom is directeur van STT.
Per 1 mei 2022 is Rudy van Belkom directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Als voormalig senior onderzoeker bij STT kent hij de organisatie door en door. In de afgelopen jaren maakte hij met zijn toekomstverkenningen de nodige impact. Denk bijvoorbeeld aan zijn onderzoek naar de toekomst van de democratie. Binnen dit onderzoek ontwikkelde hij onder andere de Technologie Kieswijzer, een speciale stemhulp over tech-gerelateerde onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en de macht van Big Tech. Deze stemhulp trok veel media-aandacht. Naast interviews voor onder andere VPRO Tegenlicht en Nieuwsuur, tevens een vermelding bij Zondag met Lubach. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Deze inzichten vormden de basis voor zijn nieuwe boek ‘Alive and Clicking’, waarin hij betoogt dat er hoop is voor de democratie. Eerder onderzocht hij de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Binnen dit onderzoek bracht hij drie deelpublicaties uit en ontwikkelde hij een Ethisch Ontwerpspel voor AI.
Nu is het tijd om zijn ervaring en vaardigheden in te zetten om STT op de kaart te zetten. ‘Ik wil met STT meer maatschappelijke impact maken en nog meer bijdragen aan het algemeen nut’, aldus Van Belkom. Technologie speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Wat zowel positief als negatief kan worden ervaren. Denk aan de impact van robotisering of de toenemende inzet van datagedreven systemen. ‘Om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor de toekomst moeten we weten wat onze opties zijn. Dit kan alleen als we vooruitkijken, vér vooruitkijken’, volgens Van Belkom.
Achtergrond
Voor zijn masterthesis in Design Management bestudeerde Van Belkom de factoren die doorslaggevend zijn bij de acceptatie van radicale technologische innovaties. Vertrouwen in de technologie blijkt hierin een cruciale rol te spelen. Hij deed in het Fontys lectoraat Futures Research & Trendwatching onderzoek naar de rol van sciencefiction bij toekomstonderzoek en gaf jaren lang les in conceptontwikkeling en trendonderzoek. In zijn vrije tijd zet hij zich met Het Nieuwe Kiezen in voor een verkleining van de kloof tussen burgers en politici. Eerder ontwikkelde hij een Kieswijzer waar 1,2 miljoen Nederlanders gebruik van maakten.
Nevenfuncties
- Lid methodologische klankbordgroep Toekomstverkenning middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap – Ministerie van OCW
- Procesbegeleider interbestuurlijke toekomstverkenning - Ministerie van BZK, VNG, IPO en UvW
- Lid stakeholders committee Onderzoeksproject Hyperloop – TU Delft
107 Digitaal vervlochten, maar ook verbonden?
Digitale technologieën zijn diep doorgedrongen in ons dagelijkse bestaan en vervlechten onze levens, maar wat doet dit allemaal met onze sociale verbondenheid? Wanneer de meeste burgers in de toekomst gewoon zijn te praten met apparaten, hoe zit het dan bijvoorbeeld met digitale en sociale ongelijkheid, zijn onze levens dan mogelijk nog individueler geworden door allerlei nieuwe communicatiemiddelen? Voor de beantwoording van zulke vragen is een goed begrip van de opkomst van de netwerkmaatschappij onontbeerlijk.
106 Toekomstbeeld biotechnologie 2030-2050
Op welke wijze gaat biotechnologie zich in de komende decennia ontwikkelen? Welke economische en maatschappelijke kansen bieden deze ontwikkelingen? En onder welke voorwaarden willen we deze kansen benutten?
96 Toekomst van de democratie
Democratie is maatschappelijke besluitvorming. Hoe maken we als samenleving in de toekomst besluiten? Wie mag waarover meebeslissen? En welke rol speelt technologie hierin?
iBestuur - Resultaten Technologie Kieswijzer 2023
In hoeverre komen de uitkomsten van de Technologie Kieswijzer – de stem van de burger – overeen met de standpunten van politieke partijen? Rudy van Belkom maakte een...
Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie (vierde druk)
In Alive and Clicking neemt Rudy van Belkom de toekomst van de (digitale) democratie onder de loep. Zijn boek werpt nieuw licht op ontwikkelingen als nepnieuws, polarisatie en...
Verkiezing beste Protestslogan van het jaar
Hoe gaat het protest zich in de toekomst ontwikkelen? En welke rol speelt technologie hierin? Met de Verkiezing van de Protestslogan van 2021 willen we een discussie stimuleren...
Data analyse Technologie Kieswijzer
Bijna 30.000 burgers hebben zich via de Technologie Kieswijzer uitgesproken over de digitale toekomst van Nederland. De signalen zijn duidelijk: de overheid moet meer grip krijgen...
Technologie Kieswijzer
Moeten camera’s met gezichtsherkenning verboden worden? En zouden mensen in de toekomst via DigiD willen stemmen? De Technologie Kieswijzer brengt in kaart hoe partijen en...
Toekomst van de democratie: aanpak van het onderzoek
Democratie is maatschappelijke besluitvorming. Hoe maken we als samenleving in de toekomst besluiten? Wie mag waarover meebeslissen? En welke rol speelt technologie hierin?
92 Toekomst van AI
Artificiële intelligentie (AI) lijkt een van de meest besproken, maar misschien wel minst begrepen technologieën van dit moment.
AI heeft geen stekker meer
Deel 3 in de reeks ‘De toekomst van artificiële intelligentie (AI)’: keuzes maken in en voor de toekomst.
Ethisch Ontwerpspel
Het ethisch ontwerpspel dient om het gesprek over ethiek beter te stroomlijnen. Het werd in samenwerking met de NEN en het lectoraat AI van de HU ontwikkeld.
AI no longer has a plug (EN)
About ethics in the design process of AI
De Computer zegt nee
Deel 2 in de reeks ‘De toekomst van artificiële intelligentie (AI)’: keuzes maken in en voor de toekomst.
Duikboten zwemmen niet
Deel 1 in de reeks ‘De toekomst van artificiële intelligentie (AI)’: keuzes maken in en voor de toekomst.
De toekomst van AI: aanpak van het onderzoek
Er is veel geschreven over AI. Toch is er onduidelijkheid over hoe deze technologiën zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Het is daarom tijd voor een toekomstverkenning naar AI.