Technologie Kieswijzer

Er wordt veel geschreven over fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google. Toch wordt er tijdens de verkiezingen nauwelijks aandacht besteed aan deze onderwerpen. Hoe willen politieke partijen fake news bestrijden en online privacy bevorderen?

Datum 17 februari 2021
Toekomstonderzoeker Rudy van Belkom

Nederland heeft er een online stemhulp bij. De Technologie Kieswijzer. Weet jij hoe jij kiest als het gaat om online privacy, fake news of digitale discriminatie? Hoe gaan politieke partijen eigenlijk om met de impact van technologie op onze economie, het onderwijs of de zorg? Technologie beïnvloedt ons allemaal. Vul de kieswijzer in en kom erachter welke politieke partij het beste voor jouw belangen opkomt.

Waarom een Technologie Kieswijzer?

Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we leven, wonen en werken. Toch wordt er tijdens verkiezingscampagnes nauwelijks aandacht besteed aan deze onderwerpen. De Technologie Kieswijzer helpt kiezers om zich te oriënteren op de technologie-onderwerpen in de Tweede Kamerverkiezingen. 'Opvallend genoeg zijn dat veel meer onderwerpen dan kiezers zich vaak realiseren', zegt initiatiefnemer Rudy van Belkom. 'Een voorbeeld: bij nepnieuws wordt opzettelijk misleidende informatie verspreid om mensen te manipuleren. Hoe vind jij dat de negatieve impact ervan het best bestreden kan worden?'

In de kieswijzer beantwoord je zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Een traditionele stemhulp werkt vaak met stellingen, waarmee je het wel of niet eens bent. De Technologie Kieswijzer doet dat niet. Per vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem. Zo krijg je een genuanceerder beeld van jouw politieke voorkeur. En heb je beter inzicht in hoe jij wilt stemmen.

Technologie toegankelijker maken

Het is inmiddels geen geheim meer dat er in de Tweede Kamer te weinig kennis is over digitale zaken en ICT. Maar ook voor veel burgers is het lastig om door de bomen het bos te zien. Een belangrijk doel van deze kieswijzer is dan ook om de kennis te vergroten en technologie toegankelijker te maken. Zo is er extra uitleg per vraag. Voor wie dat wil, zijn er linkjes naar achtergrondinformatie. En verder heeft de kieswijzer een voorleesfunctie, zodat de kieswijzer ook toegankelijk is voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven.

Kees Verhoeven ambassadeur

Zowel in de politiek als bij de kiezers moet digitalisering veel hogere prioriteit krijgen. Dat zegt Kees Verhoeven, die zich in de Tweede Kamer al meer dan tien jaar bezighoudt met dit onderwerp. De Technologie Kieswijzer komt op het juiste moment. Verhoeven: ‘De Technologie Kieswijzer gaat dieper in op de digitale thema’s, die onze samenleving raken. Denk aan online privacy, digitale discriminatie, de macht van Big Tech en cybersecurity. Allemaal onderwerpen, die grote impact hebben, en die burgers schaden als deze niet in goede banen worden geleid. Kijk maar naar de toeslagenaffaire. Zoiets mag nooit meer gebeuren.’

Interessante inzichten

Doordat de Technologie Kieswijzer geen gebruik maakt van binaire stellingen (eens/oneens), maar per onderwerp 5 uiteenlopende oplossingen voorlegt kunnen we veel genuanceerdere uitspraken doen. In plaats van de vraag óf we meer moeten doen aan het bestrijden van bijvoorbeeld desinformatie, kunnen we zien hoé Nederlanders denken dat we dit het beste kunnen aanpakken. Dat biedt een uniek inkijkje in de politieke smaak van Nederland. Bekijk hier de inzichten uit de tussentijdse analyse in een interview dat Rudy had met het AD. 

De Technologie Kieswijzer is uiteindelijk door bijna 30.000 Nederlanders ingevuld. De data leert ons enorm veel over hoe Nederlanders denken over technologie & democratie. Deze inzichten worden meegenomen in het verdere onderzoek naar de impact van technologie op de mogelijke toekomst van de democratie.