Lisa Mandemaker

Toekomstonderzoeker

Lisa Mandemaker is toekomstonderzoeker bij STT.

Lisa Mandemaker is sinds januari 2024 werkzaam bij STT waar ze de verkenning ‘De toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie’ afrondt en zich voorbereidt op een nieuwe toekomstverkenning.

Lisa heeft een achtergrond als speculatief ontwerper. Haar reis begon aan de ArtEZ hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar ze productontwerp studeerde, waarna ze verder ging met een master in Design Products aan het Royal College of Art in Londen. Daar verkende ze de rol van design als een katalysator voor publiek debat rondom de socio-culturele, politieke en ethische impact van technologische ontwikkelingen. Terug in Amsterdam richtte ze haar eigen ontwerpstudio op, waar ze de focus legde op speculatief ontwerp als instrument voor publiek debat rondom de toekomst van voortplanting en zorg. Haar ervaringen als designer-in-residence bij organisaties zoals S+T+ARTS, DesignLab (Universiteit Twente) en Waag FutureLab, versterken haar inzicht en expertise in deze gebieden.

Het vertalen van complexe toekomstscenario’s naar tastbare en invoelbare ontwerpen, biedt waardevolle inzichten en stimuleert belangrijke gesprekken. Dit zijn aspecten die Lisa meeneemt naar haar toekomstonderzoek bij STT en helpen haar bij het verkennen van nieuwe perspectieven in onze steeds veranderende relatie met technologie.

102 De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie

Hoe gaan mens, natuur en technologie zich in de toekomst tot elkaar verhouden? De relatie tussen mens, natuur en technologie is niet statisch, en zal in de toekomst, net als in het verleden, aan verandering onderhevig zijn.