TERUGBLIK 2023: 55 jaar STT en de 100ste STT-publicatie
2023 was een bijzonder jaar voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). De stichting bestond 55 jaar en er zijn twee toekomstverkenningen gepubliceerd. Daaronder was de 100ste STT-verkenning! Een terugblik in tekst en beeld.
55 jaar STT
Op 10 maart vierde STT haar 55-jarig bestaan in het Evoluon in Eindhoven. Heel toepasselijk tijdens de tentoonstelling RetroFuture, over hoe in het verleden de toekomst werd verbeeld.
Explainer over toekomstverkennen
In april kwam STT met een mooie explainervideo in opdracht van OCW over hoe toekomstverkennen werkt. “Voorspellingen zijn helemaal niet interessant”, zegt directeur Rudy van belkom in deze video. “Onzekerheid is juist de charme van het leven (…) Veel interessanter is het om de toekomst te verkennen.”
STT-ontwerpwedstrijd
Een novum in april 2023: de start van de ontwerpwedstrijd Toekomst van het lichaam. Een speciale website werd online gezet met informatie en een overzicht van de inzendingen. Begin oktober werd de winnaar bekendgemaakt.
Teknowlogy
In juni nam STT deel aan het Teknowlogy Festival. Een tentoonstelling daagde bezoekers uit om na te denken over de toekomst, zoals te zien is in onderstaande video.
Diner pensant
Tijdens het jaarlijkse diner pensant ging het STT-netwerk ging aan de slag met een nieuwe manier van samenwerken: De Toekomst Kamer. Het doel: bruikbare kennis ter beschikking stellen aan de Tweede Kamer. De Toekomst Kamer zal in 2024 gelanceerd worden.
Digital Twins
In juli kwam de technologiemonitor Digital Twins uit. ‘Digital Twins’ zijn digitale klonen. Digital Twins maken het mogelijk te experimenteren en te innoveren in een virtuele ruimte. De technologiemonitor ‘Digital Twins in an Urban Environment’ analyseert de toepassing van Digital Twins in een aantal Nederlandse steden.
STT podcasts
Tijdens de Zomerweek van de NTR met als thema ‘de toekomst’ werd iedere nacht een STT’er geïnterviewd. De serie heet ‘de Toekomstverkenners’ en is als podcast terug te luisteren via de website van de NTR. Onder andere de toekomst van veiligheid, de toekomst van globalisering en de toekomst van democratie komen aan de orde.
Toekomst cursus
Rudy van Belkom (directeur STT) daagde bezoekers aan Brave New World uit tijdens een Futures Consciousness workshop – want hoe doe je dat eigenlijk, toekomstdenken? STT is van plan een Toekomst Cursus te ontwikkelen. In 2024 meer.
Toekomst van het lichaam
In oktober presenteerde STT tijdens de Dutch Design Week de publicatie Toekomst van het lichaam. Genmodificatie, plastische chirurgie, hersenstimulatie… technologie zorgt ervoor dat het lichaam steeds meer maakbaar wordt. Welke gevolgen gaat dat hebben? Inzendingen van de gelijknamige ontwerpwedstrijd werpen vragen op over wenselijkheid, keuzevrijheid en identiteit. De ontwerpen illustreren vier toekomstscenario’s die beleidsmakers, politici en anderen kunnen gebruiken als bouwstenen voor de toekomst.
Technologie Kieswijzer
Hoe denken politieke partijen eigenlijk over de toenemende datalekken, verspreiding van nepnieuws en macht van Big Tech? In de aanloop naar verkiezingen vroeg STT aandacht voor de impact van digitalisering. Met de Technologie Kieswijzer konden kiezers de standpunten van politieke partijen vergelijken met hun eigen standpunten.
Toekomst van globalisering
28 november werd in handelsstad Rotterdam de 100ste STT-verkenning gelanceerd: Toekomst van globalisering. De verkenning draait om vragen als: moeten we onafhankelijker worden van bijvoorbeeld China? Willen we blijven inzetten op ongebreidelde economische groei? De nieuwe publicatie laat zien dat de globaliseringsdiscussie niet draait om feiten, maar om normen en waarden. Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael, nam de verkenning Toekomst van globalisering in ontvangst uit handen van onderzoeker Anna-Carolina Zuiderduin. “Als je het boek leest, krijg je inzicht in de drijvende krachten en de rol van technologie.”
Vooruitblik 2024
Voor 2024 staat er al van alles op de STT-kalender: met het project de Toekomst Kamer willen we ‘de toekomst’ agenderen bij de Tweede Kamer. Een Toekomst Cursus moet Nederland meer toekomstbewust maken. De verkenningen de Toekomstige verhouding tussen Mens, Natuur en Technologie en Toekomst van arbeid zullen worden gepubliceerd, en er staan nóg twee verkenningen op de planning.
Daarover begin 2024 meer!