Brave New World: Nederland meer toekomstbewust maken, hoe doen we dat?

De toekomst is dichterbij dan je denkt. Nú zijn er al besluiten te nemen over onze toekomst. Rudy van Belkom (directeur STT) daagde bezoekers aan Brave New World uit tijdens een Futures Consciousness workshop – want hoe doe je dat eigenlijk, toekomstdenken?

Datum 18 september 2023
Auteur STT

Van Belkom stond eerst stil bij de uitdagingen van toekomstdenken. Alleen met een langetermijnvisie kunnen we problemen als klimaatverandering aanpakken. Maar toekomstdenken is moeilijk. Mensen zijn erg gericht op de korte termijn. Met toekomstdenken plant je een boom die je nooit volledig zult zien groeien. Toch is het nodig om de consequenties van keuzes nú door te denken richting de toekomst.

“We moeten meer empathie krijgen voor e generaties die na ons komen.” — Rudy van Belkom

Training

Deze vaardigheid kunnen we trainen. Hoe pakken we dat aan? Deze vraag werd aan het publiek voorgelegd. Dat leverde veel suggesties op: werk aan kennis en bewustzijn met betrekking tot technologie. Bedenk wat je wilt opofferen voor de toekomst. Besef dat toekomstdenken een luxe is - als je bezig bent met overleven op de korte termijn heb je deze optie niet. Werk samen, co-creëer de toekomst. Ga uit van de menselijke maat. En, welke boom willen we eigenlijk planten?

Nationale Toekomst Cursus

Deze input gebruiken we voor de opzet van De Nationale Toekomstcursus, een training om de samenleving meer toekomstgeletterd te maken. Zo krijgen we meer grip op de toekomst, kunnen we geïnformeerde keuzes maken en de grote maatschappelijke uitdagingen beter aanpakken. De cursus is nu in ontwikkeling en naar verwachting zal deze in 2024 beschikbaar komen.

Over Brave New World

Brave New World is een jaarlijkse Art & Science conferentie voor mensen die willen weten wat de toekomst in petto heeft en hoe dit hun werk en leven zal beïnvloeden.

Op de hoogte blijven? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!