De Toekomst van het Lichaam: ontwerpwedstrijd afgerond

De STT-ontwerpwedstrijd rond de Toekomst van het Lichaam is afgerond. Kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en studenten werd gevraagd om binnen deze Open Call hun visie te geven op het lichaam van de toekomst. Er zijn 38 inzendingen binnengekomen: zeer verschillende en unieke ideeën en standpunten.

Datum 5 september 2023
Auteur STT

Binnen de wedstrijd konden deelnemers kiezen voor verschillende invalshoeken. Ze konden hun visie geven op het verbeteren van het lichaam. Ook konden ze kiezen voor manieren waarop met het lichaam identiteit kan worden vormgegeven en uitgedragen. Tenslotte konden deelnemers hun visie geven op ouder worden in de toekomst.

Babybuilder door Bertrand Burgers.

Inzendingen

Niet geheel verrassend gingen de meeste inzendingen over identiteit, op de hielen gevolgd door mensverbetering. Er wordt een veelheid aan vragen en ideeën aangekaart: hoe kunnen we gedachten delen? Welke impact heeft ons online leven op onze identiteit? Gaan we versmelten met andere wezens? Wat heeft uiterlijk precies met je innerlijk te maken? In de inzendingen verschijnen scootmobielen, slakken, tattoo's, bimbo’s en babies.

Inside my head door Brit Puts.

Een paar voorbeelden van inzendingen:

Hoe ervaren anderen emoties? Emoties zijn moeilijk uit te leggen. Brit Puts maakte daarom een VR-ervaring over de emoties verdriet, woede, kalmte en blijheid.

Prosthetic X is ons toekomstige gegevensorgaan, dat laat zien hoe gezond we zijn. Zo worden onze eigen lichamen steeds meer platforms voor gevoelige, verbonden en interactieve technologieën.

Bertrand Burgers ontwierp de Baby Builder: een interactieve installatie waarmee bezoekers hun eigen kind kunnen ontwerpen. Is dit een toekomst die voor jou wenselijk is, waar trek je de grens en wat vertelt jouw baby over jouw kijk op technologie?

Bekijk alle inzendingen

Verkenning De Toekomst van het Lichaam

De inzendingen bieden veel perspectieven op de mogelijke toekomsten van het lichaam. Deze inzichten worden gebruikt in de STT-Verkenning De Toekomst van het Lichaam. Deze verkenning gaat in op vragen als: is het lichaam maakbaar? En wat vinden we maatschappelijk wel en niet wenselijk?

Prosthetic X door Lija Groenewoud - van Vliet / Isaac Monté.

Bekendmaking winnaar

De winnaar van de ontwerpwedstrijd wordt medio oktober bekendgemaakt. Met de inzendingen wordt op de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) een expositie bij de Embassy of Health ingericht. Op 27 oktober vindt de prijsuitreiking plaats. De STT-verkenning De Toekomst van het Lichaam wordt dan ook gepresenteerd.

Beeld: CC BY-NC-SA 4.0