De Technologie Kieswijzer keert terug!

Wat vinden politieke partijen eigenlijk van nepnieuws, de invloed van ChatGPT en mobiele telefoons in de klas? Zaken waarvoor in de reguliere kieswijzers maar weinig aandacht is. Daarom ontwikkelde STT in 2021 de Technologie Kieswijzer. Ook voor de verkiezingen van 2023 kunt u deze weer raadplegen: vanaf 25 oktober 2023 staat de geüpdatete versie mét de input van de politieke partijen online.

Datum 19 september 2023
Auteur STT

De Technologie Kieswijzer, een initiatief van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), was in 2021 een succes. Mede door media-aandacht van De Volkskrant, het AD, BNR Nieuwsradio, Zondag met Lubach en Nieuwsuur is de Technologie Kieswijzer toen door bijna 30.000 Nederlanders gebruikt.

Weinig aandacht

Tijdens verkiezingscampagnes wordt in verhouding zeer weinig aandacht besteed aan de verspreiding van desinformatie, de kwetsbaarheden van onze online privacy en de monopolypositie van Big Tech. De Technologie Kieswijzer wil daar verandering in brengen.

Impact van technologie

De Technologie Kieswijzer helpt kiezers om zich te oriënteren op technologie-onderwerpen in de Tweede Kamerverkiezingen. Initiatiefnemer Rudy van Belkom: “Opvallend genoeg zijn dat veel meer onderwerpen dan kiezers zich vaak realiseren. Een voorbeeld: bij nepnieuws wordt opzettelijk misleidende informatie verspreid om mensen te manipuleren. Hoe vind jij dat de negatieve impact ervan het best bestreden kan worden?”

Wat vinden Nederlanders?

STT analyseerde wat de invullers in 2021 vonden van de impact van technologie op de maatschappij. Zo vinden zij dat de politiek momenteel te weinig verantwoordelijkheid neemt voor de impact van digitale technologieën op onze samenleving. In dit artikel in het AD licht Rudy van Belkom de tussentijdse resultaten uit 2021 toe.