Emiel Rijshouwer

Toekomstonderzoeker

Emiel Rijshouwer is toekomstonderzoeker bij STT.

Emiel Rijshouwer is sinds augustus 2024 werkzaam bij STT. Hij houdt zich bezig met een nieuwe Horizonscan; een update van STT-80 uit 2014 en STT-94 die in 2019 van start ging. Belangrijke onderliggende vragen van deze scan zijn volgens wie en voor wie signalen van (technologische) verandering urgent zijn en wat hun potentiële impact is op maatschappelijke uitdagingen die volgens verschillende groepen in de samenleving urgent zijn.

Emiel is opgeleid als industrieel ontwerper. Hij werkte als trendresearcher bij Philips Design en leerde het vak van toekomstverkennen – en het ontwikkelen van bijbehorende co-creatieve methoden – bij Foresight & Design Studio Pantopicon in Antwerpen. In de avonduren studeerde hij sociologie om zich te verdiepen in de maatschappelijke aspecten van innovatie. Zijn proefschrift ‘Organizing Democracy’ behandelt machtsconcentratie en bureaucratisering bij Wikipedia en de Wikimedia Foundation.

Bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities onderzocht hij – onder andere door middel van de ontwikkeling van een game en van Data Empowerment Design Studio’s – hoe empowerment van burgers eruit zou kunnen zien met betrekking tot digitalisering en dataficering van de publieke ruimte (zie Een pleidooi voor toekomst- en ontwerpgedreven actieonderzoek ten behoeve van data empowerment in de slimme stad).

Emiel is mede-oprichter van Design & Publics. Dit collectief van ontwerpende onderzoekers zet zich in om zeggenschap en eigenaarschap van burgers en lokale organisaties met betrekking tot ontwikkelingen die wat hen betreft urgent zijn te ontwikkelen en te ondersteunen.

108 Horizonscan 2055

In de Horizonscan 2055 onderzoeken we hoe emergente technologieën van waarde of betekenis kunnen zijn voor uiteenlopende mensen, groepen of organisaties uit de samenleving. Dit doen we door hen daadwerkelijk te laten participeren in dit onderzoek. Welke vraagstukken of uitdagingen spelen wat hen betreft een belangrijke rol in de toekomst? Welke toepassingen zien zij voor zich? En welke kansen en kwetsbaarheden kunnen verschillende technologieën volgens hen hebben?