PROJECT - Stof wordt grondstof

Hoe kunnen technologische ontwikkelingen de relatie tussen mens en natuur in de toekomst beïnvloeden? Dat was het onderwerp van het project ‘Nature of Technology’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Studenten van de Master Industrieel Ontwerpen gingen met toekomstscenario’s aan de slag. Het resultaat: speculatieve producten en nieuwe perspectieven. Eén groep ging uit van een wereld vol stof.

Datum 23 april 2024
Auteur STT

In groepen ontwierpen de studenten een artefact met een bijbehorend toekomstverhaal. Enora Cressan en Eline ten Busschen gaan uit van een wereld, waar alleen stof overgebleven is. Wat gebeurt er als stof de grondstof van alles wordt? Het eerste ontwerp is een handschoen om stof in te zamelen.

In de uitwerking van een ander scenario wordt stof omgezet in een nieuw materiaal. Het ingezamelde stof wordt in mallen gedaan, en door het toepassen van druk omgezet in een harde tegel.

Het KABK-project is onderdeel van de STT-verkenning de Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Data opslaan in het DNA van bomen. Met AI praten met andere diersoorten. De relatie tussen mens, natuur en technologie zal veranderen. Maar hoe? Toekomstonderzoeker Lisa Mandemaker is bezig met deze verkenning. Wat vond ze van dit ontwerp van de KABK-studenten? “Met dit project maken de studenten een toekomst tastbaar waarbij de wereld letterlijk tot stof en as is vergaan. Stof is in deze toekomst een waardevol materiaal dat een nieuw startpunt vormt door er bouwstenen van te maken. Als ik mezelf voorstel dat ik deze handschoen zou moeten gebruiken, kan ik me voor een moment in die toekomst verplaatsen – en mij afvragen of dit een toekomst is waar ik in zou willen leven, of juist zou willen voorkomen!”

Op de website van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vindt u meer informatie over dit project. Ook kunt u een boek bekijken, waar alle ontwerpen worden toegelicht.

De verkenning toekomstverkenning De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie zal naar verwachting in juni 2024 worden gepubliceerd. Op de hoogte blijven? Word abonnee van de STT-nieuwsbrief.