PROJECT – Nomadische boerderijrobots brengen oogsten naar ons toe

Hoe kunnen technologische ontwikkelingen de relatie tussen mens en natuur in de toekomst beïnvloeden? Dat was het onderwerp van het project ‘Nature of Technology’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Studenten van de Master Industrieel Ontwerpen gingen met toekomstscenario’s aan de slag. Het resultaat: speculatieve producten en nieuwe perspectieven. Eén groep verdiepte zich in technologische oplossingen in de natuur.

Datum 7 mei 2024
Auteur STT

In groepen ontwierpen de studenten een artefact met een bijbehorend toekomstverhaal. Maaike Helleman, Moritz Plöns en Fahime Zare verdiepten zich in hoe planten communiceren. Ze ontwierpen een speciaal pak, waarmee wandelingen in de natuur kunnen worden gemaakt. Het pak bevat sensoren en kan versneld vruchten in zaden omzetten, die vervolgens weer in de natuur worden verspreid.

De uitwerking van een ander scenario inspireerde hen tot Nomadic Farm Robots (NFRs) – een middel om de klimaatcrisis op te lossen met technologie. Deze autonome robots gaan zelf op zoek naar de plek waar optimale omstandigheden zijn voor een goede oogst, en brengen die oogst dan weer terug naar de mensen.

Het KABK-project is onderdeel van de STT-verkenning de Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Data opslaan in het DNA van bomen. Met AI praten met andere diersoorten. De relatie tussen mens, natuur en technologie zal veranderen. Maar hoe? Toekomstonderzoeker Lisa Mandemaker is bezig met deze verkenning. Wat vond ze van dit ontwerp van de KABK-studenten? “De storytelling was hier erg goed gedaan. Een nieuwsreportage uit de toekomst toonde de boerderijrobots, die in parade door de straten gingen, en per ongeluk van een dijkje afvielen. Zo wisten de studenten deze toekomst heel tastbaar te maken.”

Op de website van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vindt u meer informatie over dit project. Ook kunt u een boek bekijken, waar alle ontwerpen worden toegelicht.

De verkenning toekomstverkenning De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie zal naar verwachting in juni 2024 worden gepubliceerd. Op de hoogte blijven? Word abonnee van de STT-nieuwsbrief.