Toekomst van Water – Een oceaan vol mogelijkheden

Hoe zien en gebruiken wij de oceaan in 2050?

Datum 7 september 2014
Auteur STT

Volgens deelnemers aan onze online enquête is dat voor het omgaan met of zelfs oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen:

  • Resources zekerheid (voedsel, grondstoffen; en in mindere mate energie en water)
  • Omgaan met de effecten van klimaatverandering

In de 1e ronde van de enquête hebben zowel experts als andere belangstellenden hun ideeën over de oceaan over 35 jaar gedeeld. Centrale vraag daarbij was voor welke grote maatschappelijke uitdagingen (grand challenges) de oceaan een oplossing kan bieden.

In de 2e ronde hebben deelnemers aangegeven welke eigenschappen en diensten van de oceaan in hun ogen kunnen bijdragen aan het omgaan met en oplossen van de twee hierboven genoemde maatschappelijke uitdagingen. Tevens hebben zij hun mening gegeven over bedreigingen voor de oceaan en het verwachte en gewenste gebruik van enkele technologische ontwikkelingen.

Aanleiding verkenning

Oceanen bestrijken ruim twee derde van het aardoppervlak en bevatten 97% van het water op aarde. Toch zijn oceanen niet het eerste waar mensen aan denken bij ‘water’. Zij vormen voor veel mensen een blinde vlek. Onterecht, want oceanen zijn van groot belang voor ons welzijn en onze welvaart. Zo vormen zij de longen van onze planeet: de algen aan het oceaanoppervlak zorgen namelijk voor 70% van de wereldwijde zuurstofproductie.

Deze en andere functies van oceanen staan echter onder druk. Mede als gevolg van grote maatschappelijke uitdagingen (grand challenges) zoals een groeiende wereldbevolking met een stijgende vraag naar voedsel, ruimte en grondstoffen en een toenemende afvalproductie als die van plastic en CO2.

Vraagstelling verkenning

Hoe zien de oceanen er over 35 jaar uit? Zijn zij dan één grote plastic soep? Zijn zij een duurzaam beheerd winningsgebied voor grondstoffen? Of vormen zij een levende inspiratiebron voor nieuwe toepassingen op het land?

In de STT-toekomstverkenning Een oceaan vol mogelijkheden verkennen wij hoe oceanen kunnen bijdragen aan het oplossen van en omgaan met grote maatschappelijke uitdagingen van de komende 35 jaar (grand challenges zoals schaarste, klimaatverandering, demografische veranderingen en mondiale machtsverschuivingen). Daarbij zal ook expliciet aandacht worden besteed aan welke bijdrage technologie kan leveren aan het voorkomen dan wel oplossen van gesignaleerde problemen en aan het aangaan van genoemde uitdagingen.