STT lanceert Verkiezing beste Protestslogan van 2021

Van de Klimaatmars en het Boerenprotest tot het Woonprotest, Coronaprotest en Black Lives Matter. Duizenden Nederlanders sloten zich in 2021 aan bij protestbewegingen op straat en social media of via online petities. De Verkiezing van de beste Protestslogan is een initiatief om hier aandacht voor te vragen. Welke protestslogan van 2021 vind jij het sterkst? En welke plek geven we het protest in de toekomst: in onze publieke discussie en in het politieke systeem?

Datum 16 februari 2022
Auteur STT

Waarom een Protestslogan Verkiezing?

‘De klimaat is vol. Huisje Boompje Privilege. Grondrecht weg voor een prikkie.’ 2021 werd gevormd door een indrukwekkende reeks protestleuzen. In één jaar tijd waren er protesten tegen groeiende ongelijkheden, racisme, klimaatontwrichting en de ontregelde woningmarkt. We maakten een vuist voor verbetering van het onderwijs en de zorg. Boeren trokken ten strijde. En het ene na het andere Coronaprotest beheerste de media.

Wat je ook van deze protesten vindt, ze vormen een duidelijk signaal. “Elk vreedzaam protest is een uiting van democratie, en die staat zichtbaar ter discussie”, zegt initiatiefnemer Rudy van Belkom van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Jongeren gaan bijvoorbeeld relatief minder vaak naar het stemhokje, maar tonen zich wel erg betrokken bij een Klimaatmars. Ze willen gehoord worden over de toekomst. Protesten spelen zich daarbij niet meer alleen af op straat, maar steeds meer online. Hoe gaat het protest zich in de toekomst ontwikkelen? En welke rol speelt technologie hierin? “Met de Verkiezing van de Protestslogan van 2021 willen we een discussie stimuleren over onze democratie ”, aldus Van Belkom.

Wat vind jij de beste protestslogan van 2021? De stembus is vanaf NU geopend.

Nederland mag stemmen. De Verkiezing draait om de vijf grootste protesten: #Woonprotest, #BlackLivesMatter, #Klimaatmars, #Boerenprotest en #Coronaprotest. In totaal zijn er twintig slogans genomineerd: vier slogans per protest. Kies je voor creativiteit of wil je jouw favoriete protestbeweging steunen? Het Van Dale woord van 2021 is prikspijt. Welke slogan wordt dé Protestslogan van 2021? Bepaal mee en breng jouw stem uit op www.besteprotestslogan.nl. Deel vanuit hier ook jouw favoriete slogan online of upload een foto van jouw protestbord.

En de winnaar is

Op 9 maart a.s. maken we de winnende Protestslogan bekend. Eén week voor de Gemeenteraadsverkiezingen, waarin deze veelbesproken en belangrijke onderwerpen ook op de politieke agenda staan.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie neem je contact op met onderzoeker en initiatiefnemer Rudy van Belkom: vanbelkom@stt.nl.