PROJECT – Den Haag, de overstroomde stad
Hoe kunnen technologische ontwikkelingen de relatie tussen mens en natuur in de toekomst beïnvloeden? Dat was het onderwerp van het project ‘Nature of Technology’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Studenten van de Master Industrieel Ontwerpen gingen met toekomstscenario’s aan de slag. Het resultaat: speculatieve producten en nieuwe perspectieven. Eén groep ging uit van een overstroomde stad.
Het toekomstscenario van Eleonora Gasparini, Juraj Olejár en Maria Serra Gil gaat uit van overstroomd Den Haag. De inwoners zijn gevangen in hun huizen, maar bedenken al snel een oplossing om zich te verplaatsen: het drijvende blok. Deze holle vorm kan gevuld worden met drijvende materialen zoals plastic afval – vervolgens ontstaan er wegen als ze aan elkaar worden vastgemaakt. Zo ontstaat er een nieuwe infrastructuur.
Vanuit het vorige dat je nieuwe infrastructuren krijgt door de drijvende blokken, gingen de studenten nog een stap verder. Ze namen heremietkrabben als inspiratie en dachten na hoe toekomstige woningen eruit zien in de overstroomde stad. De toekomstige woningen worden gedeeld met zeewezens die in deze toekomst ook stadsbewoners zijn geworden.
Het KABK-project is onderdeel van de STT-verkenning de Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Data opslaan in het DNA van bomen. Met AI praten met andere diersoorten. De relatie tussen mens, natuur en technologie zal veranderen. Maar hoe? Toekomstonderzoeker Lisa Mandemaker is bezig met deze verkenning. Wat vond ze van dit ontwerp van de KABK-studenten? "De studenten hebben zich ingeleefd in hoe zij zouden leven in een ondergelopen stad. Met deze artefacten nemen ze je mee in die toekomst zodat het tastbaar en voorstelbaar wordt. Naast de ontwerpen van de andere groepen krijg je door speculatief ontwerp een waaier aan toekomstmogelijkheden te zien. Dit helpt om op een constructieve manier een dialoog te voeren over die toekomsten."
Op de website van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vindt u meer informatie over dit project. Ook kunt u daar een boek bekijken, waar alle ontwerpen worden toegelicht.
De publicatie ‘Voor niets gaat de zon op’ wordt op 5 juni 2024 in Amsterdam gepubliceerd.
Op de hoogte blijven? Word abonnee van de STT-nieuwsbrief.