Indrukwekkende verhalen over de mens van 2050

Is het in 2050 heel normaal om een relatie met een robot te hebben? Maakt het ons tegen die tijd nog uit of we iets in het echt of virtueel beleven? En stel dat het mogelijk wordt om eeuwig te leven, zou u dat dan willen? Op woensdagavond 2 november 2016 presenteerde projectleider Ellen Willemse het boek Wie wij worden en ging zij met de aanwezigen in gesprek over een aantal ideeën uit deze nieuwe STT-publicatie.

Datum 10 november 2016
Auteur STT

Boek en film

De boekpresentatie vond plaats in de Trianon bioscoop tijdens het Leiden International Film Festival (LIFF). Dat was geen toevallige keuze. Het boek is namelijk het resultaat van de STT-toekomstverkenning over De mens van 2050, waarin sciencefiction films een belangrijke rol speelden. Speciaal vanwege het project werden tijdens het LIFF enkele sciencefiction films vertoond.

Prijsuitreiking verhalenwedstrijd

Tijdens de bijeenkomst werd ook de winnaar bekend gemaakt van de sciencefiction verhalenwedstrijd die in het kader van het project is gehouden. De jury bestaande uit Maarten Verkerk, Yvon van Oel en Floris Kleijne koos het verhaal De planeet van de hemel, van Trudy van Rooij tot winnend verhaal. In de woorden van één van de juryleden: “Een verhaal dat aanzet tot nadenken. Klein en afgerond, persoonlijk, warm en dichtbij. Dat maakt dit verhaal bijzonder.”

Naast het winnende verhaal, waren er eervolle vermeldingen voor:

  • Moederliefde – Tom Schoonbaert (2e plaats)
  • En de kwallen glanzend als parels in het maanlicht – Tais Teng (gedeelde 3e plaats)
  • Kijk het nog maar even aan – Heleen Croonen (gedeelde 3e plaats)
  • Logica van het geluk – Koen Romeijn (gedeelde 4e plaats)
  • Zuiver – Gert-Jan van den Bemd (gedeelde 4e plaats)

Verhalen over grote thema’s

Tijdens de bijeenkomst las Van Rooij haar winnende verhaal voor. Dat maakte veel indruk op de aanwezigen. Datzelfde gold voor de film die daarna volgde, de sciencefiction film Realive. Beide verhalen schetsen een beeld van hoe toekomstige technologie gevolgen kan hebben voor hoe wij omgaan met de dood, één van de thema’s die in het boek aan de orde komt. In het boek is daarnaast aandacht voor thema’s als relaties, zingeving en meer. En net als de bijeenkomst bevat het boek voorbeelden van nieuwe toepassingen, verhalen waarin toepassingen tot leven komen en verwijzingen naar sciencefiction films.

Het boek kan worden gedownload via deze link.