Imagining the future

Op vrijdag 2 september 2016 vond de ‘Imagining the Future’ conferentie plaats in Istanbul en ook STT gaf acte de présence. Georgiana Nenciu presenteerde een artikel dat zij samen met Dhoya Snijders van STT en Patrick van der Duin, Marijn Janssen, en Joris Hulstijn van de TU Delft schreef over de toekomst van data in steden.

Datum 2 juni 2016
Auteur STT

Steden als grondstof

Het artikel, dat je hier kunt lezen, gaat in op het idee dat data in steden steeds meer gezien wordt als een grondstof die essentieel is voor economische groei. Steden beloven ons dat ze ‘smart cities’ worden die op basis van data-producerende technologie de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Aangezien steden zeer complexe en onzekere omgevingen zijn, stelt het artikel dat dit misschien mogelijk is, maar alleen als er voldoende aandacht is voor bepaalde data-uitdagingen zoals het beheer en bestuur van data, privacy-maatregelen en beveiliging. Er is niet één smart city: data-gebruik in steden kan leiden tot smart cities, maar ook tot stupid cities.

Vier scenario’s

Op basis van een workshop bij STT zijn vier scenario’s ontwikkeld:

  • Dataflex: The city ruled by Al
  • Incorpolis: The corporation-city
  • Greenville: The open-source city
  • Circular City: The local community

Deze scenario’s laten zien hoe steden zich op verschillend wijze zouden kunnen ontwikkelen. Het artikel presenteert zo een model dat de discussie over bepaalde data-keuzes centraal stelt: handig voor onderzoekers, gemeentes, en de maatschappij.