Een andere kijk op de toekomst

Toekomstverkenners van het RIVM hebben 2016 onofficieel uitgeroepen tot het jaar van het toekomstverkennen. In dat kader wordt iedere maand een interne bijeenkomst georganiseerd over toekomstverkennen. STT-projectleider Ellen Willemse was voor de sessie van mei uitgenodigd om meer te vertellen over sciencefiction als hulpmiddel bij toekomstverkennen. Net als bij de eerdere colleges die zij gaf bij Neijenrode, bestond de sessie uit een deel theorie doorspekt met praktische voorbeelden en een deel zelf sciencefiction verhalen bedenken.

Datum 24 mei 2016
Auteur STT

Zelf sciencefiction verhalen bedenken

Dat tweede deel leverde onder meer een verhaal op over een toekomst waarin het mogelijk was om herinneringen terug te zetten. Een dementerende man maakt gebruik van die nieuwe technologie, maar komt er al snel achter dat als je je precies kunt herinneren wat iemand heeft gezegd of hoe iemand zich heeft gedragen, dat niet altijd goed is voor een relatie. Zijn vrienden en familie realiseren zich dat ook en beginnen de terug te zetten herinneringen te manipuleren. De dementerende man wordt gek van de puinhoop in zijn hoofd die daardoor ontstaat. Hij besluit uiteindelijk om zijn lot te accepteren en langzaam iedereen te vergeten. Geen happy ending, wel stof tot nadenken!

Meer sciencefiction in de toekomstverkenningspraktijk

De deelnemers waren erg enthousiast over de sessie. De meesten waren bij aanvang geen fan van het genre, maar gaven na afloop aan van plan te zijn meer sciencefiction te gaan lezen of kijken, om ideeën op te doen voor toekomstige producten, dilemma’s en andere interessante aspecten. En om van te genieten, want het blijven natuurlijk ook gewoon spannende, leuke en/of ontroerende verhalen.

Reactie deelnemer

Deelnemer na afloop van de sessie: “Bij sciencefiction dacht ik eigenlijk vooral aan films als Star Wars en Alien, niet echt mijn ding. Maar nu realiseer ik me dat het genre veel breder is en interessante aanknopingspunten voor mijn werk kan bevatten. Ik ga zeker een paar van de filmtips kijken!”