Toekomstonderzoeker Robin Bergman over RetroFuture en zijn ontwerpwedstrijd Toekomst van het Lichaam

'In het jaar 1990 ben ik geboren, toen bestond STT al 2x 11 jaar. Nu ben ik 32 en dit jaar viert STT haar 11e lustrum. En dat in een gebouw, gebouwd in opdracht van één van de oudste STT-leden, Philips, met daarin een tentoonstelling over de geschiedenis van de toekomst.'

Datum 23 maart 2023
Auteur

Ook voor mij was dit een bijzondere gelegenheid, omdat het een terugkeer was naar een plek uit mijn verleden. Negen jaar geleden liep ik stage bij Next Nature en werkte ik aan producten voor de NanoSupermarkt en voor exposities voor Koert van Mensvoorts essay "Razorius Gilettus". Het was een heel mooie dag waarin ik veel van mezelf terugvond, ook in de expositie RetroFuture. Van mijn favoriete film "Nausicaa of the Valley of the Wind" (1984), waarin de relatie tussen mens, technologie en omgeving centraal staat, tot projecten waar ik aan heb meegewerkt.

Wat me het meeste inspireerde tijdens de expositie zijn de gesprekken die ik hoorde en zag. Binnen de thema’s die per ring worden belicht, zijn er telkens weer nieuwe ervaringen, gerelateerd aan het thema. Als het gaat over voedsel vind je in de tentoonstelling bijvoorbeeld een supermarkt: met producten, reclameboodschappen met beloftes van prachtige toekomsten, en films waarin eten in de toekomst wordt verbeeld. De multimediale aanpak, waardoor je je in een minipretpark begeeft van verschillende thema’s, is wat mij betreft een totaalervaring, een gesamtkunstwerk. Hierdoor had ik gesprekken met verschillende generaties die weer iets uit hun jeugd herkenden en zo hadden we al snel een gesprek over de toekomst.

Robin Bergman, STT-Toekomstonderzoeker van de Toekomst van het Lichaam. Fotocredits Yvette de Wit

Ontwerp de Toekomst van het Lichaam

Het zal dus ook geen verrassing zijn dat ik voor de toekomst van het lichaam ook een ontwerpwedstrijd heb opgezet. Vanaf vandaag kunnen deelnemers zich inschrijven met projecten en ontwerpen, die ons laten nadenken over toekomsten van het lichaam. Dus neem zeker een kijkje op www.toekomstvanhetlichaam.nl

Individuen en teams kunnen zich tot en met 1 september inschrijven om mee te ontwerpen aan een toekomst van het lichaam. Je kan een geldbedrag winnen van € 1500. En misschien belanden jouw idee en ontwerp wel op de Dutch Design Week 2023?!

      Hoe we voor het lichaam zorgen kwam ook in meerdere vormen terug in de tentoonstelling, van vintage fitness machines tot een smart afslankband uit de Nano-Supermarkt. Door de jaren heen is het lichaam een terugkerend onderwerp, dat actueel blijft. Waar voorheen het lichaam, en daaraan gerelateerde ideeën en installaties, zich vooral richten op het uiterlijk, zien we vandaag de dag toch wel een verschuiving naar het lichaam als fysiek, mentaal en sociaal construct. Bij het 22e lustrum hoop ik dat er wordt teruggekeken op toekomstverkenning 99 en dat mijn studie heeft eraan bijgedragen om de complexiteit van het lichaam als dit construct te belichten. Vooral ben ik heel erg benieuwd hoe we omgaan met het lichaam in 2078.

      Vragen, reacties of suggesties voor zijn ontwerpwedstrijd Toekomst van het Lichaam?

      Kijk hier voor alle informatie over de ontwerpwedstrijd Toekomst van het Lichaam. Of neem contact op met toekomstonderzoeker Robin Bergman via bergman@stt.nl.