EINDSYMPOSIUM - Ongemakkelijke gesprekken over postgroei zijn noodzakelijk

Op 5 juni vormde het Groote Museum in Amsterdam het decor voor het eindsymposium en de lancering van de nieuwe toekomstverkenning 'Voor niets gaat de zon op'. Dit evenement belichtte de complexe driehoeksverhouding tussen mens, natuur en technologie door de innovatieve lens van postgroei, waarbij werd benadrukt dat postgroei niet slechts één toekomstscenario biedt, maar een veelheid aan mogelijkheden onthult.

Datum 12 juni 2024

Waiting for Cows

Het programma werd geopend door Klasien van de Zandschulp van affect lab, die een sneak preview gaf van het project 'Waiting for Cows', dat in november 2024 zal worden gelanceerd. Dit project onderzoekt de verstrengelde relaties tussen mens, koe en technologie met een documentaire waarin drie melkkoeien worden gevolgd. De geplande interactieve installatie, waarbij de documentaire beelden worden gestuurd door data geproduceerd door de koeien en hun technologische wearables, biedt een meditatieve ervaring: soms staar je een half uur lang naar een herkauwende koe. ‘Waiting for Cows’ zette de toon voor het denken over de verbindingen binnen ons systeem. De reacties uit het publiek varieerden van bewondering voor de poëtische beeldtaal tot ongemak bij de confronterende realiteit van het boerenleven, wat discussies opriep over de intenties en effecten van het in beeld brengen ervan.

Klasien van de Zandschulp van affect lab

Ongemakkelijke gesprekken

Vervolgens nam Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, het woord in een gesprek geleid door moderator Marsha Simon. Hans sprak over de noodzaak van het voeren van ongemakkelijke gesprekken rondom postgroei, benadrukkend dat onze huidige overconsumptie van grondstoffen vraagt om een fundamentele heroverweging van ons economisch model. Zijn inzichten en ervaringen over het aangaan van experimenten binnen het bestaande systeem vormden een brug naar het denken over alternatieve economische structuren.

Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank

Kracht van verbeelding

Het symposium werd afgerond door Lisa Mandemaker, toekomstonderzoeker bij STT, die een waaier aan toekomstscenario’s voor een postgroeisamenleving uiteenzette. Vanuit haar achtergrond als speculatief ontwerper zijn de scenario’s aan concrete voorbeelden uit de wereld van speculatief ontwerp gekoppeld en werden de visies tastbaar gemaakt. Die verbeelding in combinatie met toekomstonderzoek zetten verschillende punten op de horizon die kunnen helpen in het navigeren van onzekerheden en ongemakkelijkheden, zodat we samen kunnen nadenken over in wat voor toekomst we zouden willen leven. Dit onderstreepte Hans Stegemans punt dat het gesprek over postgroei breder moet worden gevoerd dan enkel binnen economische kringen; het vereist de verbeeldingskracht en inbreng vanuit alle hoeken van de samenleving.

Lisa Mandemaker, toekomstonderzoeker bij STT

Deze dynamische uitwisseling van ideeën belichtte de essentie van het symposium: postgroei als een veelzijdig en inclusief concept dat uitnodigt tot verbeelding en discussie over de vormgeving van onze toekomstige samenleving. Het evenement was niet alleen een viering van de lancering van de publicatie, maar ook een platform voor kritische reflectie en dialoog die de noodzaak van een brede maatschappelijke betrokkenheid bij het hervormen van onze verhouding tot groei onderstreepte.

Voor niets gaat de zon op. Toekomstscenario’s voor postgroei. Lisa Mandemaker en Daphne Roodhuyzen. STT, 2024.