Opleiden voor de toekomst

Bedrijven hebben voortdurend te maken met nieuwe technische ontwikkelingen. Die maken vaak veranderingen nodig in organisatie en bedrijfsvoering. Omdat de meeste van die veranderingen ingrijpend en complex zijn, moet het bedrijf een samenhangende visie hebben op techniek, markt, organisatie en personeel. Het hoge tempo waarin veranderingen moeten worden ingevoerd, vereist aanpassingsvermogen van de onderneming.

Datum 1 januari 1990
Toekomstonderzoeker

De concurrentiekracht wordt sterk bepaald door de kwaliteit en brede inzetbaarheid van het personeel. Daarom zijn bedrijven nu meer dan ooit bereid in hun personeel te investeren. De opleidingsmarkt reageert daarop met vele nieuwe opleidingsmogelijkheden.

Deze studie biedt een integrale benadering van ‘human resources management’. Bij een aantal kleine, middelgrote en grote bedrijven is geanalyseerd wat in het ondernemingsbeleid de rol is van personeelsontwikkeling. Ook is nagegaan hoe in concrete vernieuwingsprojecten de opleidingen werden uitgevoerd.

Van een aantal nieuwe opleidingsmogelijkheden is bekeken in hoeverre die een oplossing bieden voor het probleem van de slechte aansluiting van het reguliere beroepsonderwijs op de behoeften van het bedrijfsleven. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven blijkt essentieel. Bij bedrijfsopleidingen en in het reguliere beroepsonderwijs moet niet alleen aandacht worden geschonken aan het bijbrengen van kennis en vaardigheden, maar ook aan het leren leren. Hiervoor worden enkele methoden aangegeven.

Deze studie en de daaruit voortkomende conclusies en aanbevelingen zijn gericht op een brede groep functionarissen in bedrijven, brancheorganisaties, vakbeweging, overheid, regulier beroepsonderwijs en commerciële opleidings- en adviesbureaus. Al deze betrokkenen staan voor een gemeenschappelijke uitdaging. De wijze waarop deze wordt aangenomen, is bepalend voor de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven.

Omslag van de publicatie

-