Zorg blijft mensenwerk, maar technologie helpt

Op 25 september 2015 kwamen oud-studenten van de opleiding tot verpleegkundig specialist bij elkaar voor een nascholingsdag. De STT-publicatie Beter?! stond centraal tijdens de bijeenkomst. STT-projectleider Ellen Willemse was mede-organisator en verzorgde zelf ook een deel van het programma. Daarnaast waren er lezingen door Jan Roggeveen (Cisco) en Jasper Jochem (Ordina).

Datum 3 oktober 2015
Auteur STT

Technologie in de zorg, wat houdt dat in?

Willemse startte met de vraag wat we nu eigenlijk onder technologie in de zorg verstaan. Geneesmiddelen? De SNAQ-test? Een therapeutisch gesprek met een psycholoog? Ze vervolgde met een korte quiz over baanbrekende ontwikkelingen uit het verleden. Daarna was het tijd voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijke toepassingen, van honden die kanker kunnen ruiken tot autonoom vliegende drones en zelflerende systemen.

Communicatietechnologie in de zorg

Roggeveen ging in op de (onderbenutte) mogelijkheden van communicatietechnologie in de zorg. Hij benadrukte dat het niet alleen belangrijk is dat de (toekomstige) baten hoger zijn dan de (toekomstige) kosten, maar vooral ook dat de pain of change zo laag mogelijk is. Aan de hand van aansprekende voorbeelden uit de (zorg)praktijk maakte hij duidelijk hoe relevant dit is.

Wearables, enhanced reality en virtual reality

Jochem gaf een kort overzicht van verschillende mogelijkheden van wearables, enhanced reality en virtual reality. Hij benadrukte dat het essentieel is om te blijven nadenken over wat in de toekomst mogelijk wordt, zodat je zelf, of je organisatie, je eigen weg kan kiezen, in plaats van anderen te moeten volgen.
Tijdens de pauze konden de aanwezigen zelf enhanced en virtual reality ervaren. Voor velen een bijzondere ervaring.

Discussie en… enthousiasme over technologie in de zorg!

Na de pauze was het tijd voor het interactieve deel van het programma. Eerder werd al enthousiast gediscussieerd en dat enthousiasme werd alleen maar groter. De aanwezigen kregen verschillende toekomstbeelden voorgeschoteld en konden steeds twee keer stemmen: verwacht je dat dit toekomstbeeld waar wordt? En: wil je het? Daarna was er ruimte om achterliggende gedachten te bespreken. De meningen liepen soms sterk uiteen, haar over één ding was men het eens: technologie kan helpen de zorg beter te maken, maar het moet mensenwerk blijven!