Workshops zorgtechnologie leveren verrassende ideeën op
In het kader van de toekomstverkenning over technologie in de zorg, organiseerde STT eind juni 2014 drie workshops, met als thema‘s diagnostiek/preventie, cure en care. Hieronder een eerste impressie van de resultaten.
Big data wordt bigger. Als het aan de deelnemers van de STT-workshops zorgtechnologie ligt, gaan we in de toekomst veel meer gegevens over onszelf verzamelen. Gegevens die kunnen worden gebruikt om een diagnose te verfijnen, een behandeling te personaliseren, of om heel gericht preventieve maatregelen te nemen, zodat we nauwelijks nog ziek hoeven worden en er in ieder geval minder gevolgen van ondervinden.
Google glass en Oculus rift
In de eerste van de drie workshops stonden toekomstige toepassingen voor diagnostiek en preventie centraal. De middag begon met een presentatie vol nieuwe technologie om inspiratie op te doen. Ook konden de aanwezigen nieuwe producten als Google glass en Oculus rift – met dank aan Ordina – ter plekke uitproberen. Tijdens de daaropvolgende brainstorm bedachten de deelnemers tientallen toekomstige producten en diensten. Enkele van de mooiste ideeën werden aan het einde van de middag in prikkelende pitches gepresenteerd.
Van Robofop tot Elegant Exit
Naast de verhalen over de smartlap en de microbioom-markt, waarop bovenstaand verhaal van Sterre en Murat is gebaseerd, leverde de workshop uiteenlopende ideeën op, van de Robofop — een speen bomvol sensoren om de ontwikkeling van je baby tot in detail te volgen en desgewenst een beetje bij te sturen — tot aan een Elegant Exit — voor het einde van het leven.
Cure, care of diagnostiek?
De tweede workshop kende dezelfde opzet, maar stond in het teken van toekomstige producten en diensten voor de care. Het begrip care was daarbij bewust niet afgebakend. Dit omdat de grenzen tussen care en cure, care en diagnostiek of care en preventie nu al onduidelijk kunnen zijn; is een apparaat dat bij mensen met diabetes glucosewaarden monitort en helpt om zonder medicijnen te leven nu care, cure of diagnostiek? Of zelfs preventie? De resultaten van de workshop doen vermoeden dat toekomstige mogelijkheden voor nog veel meer overlap zullen zorgen.
Veel ideeën
Ook deze brainstorm leidde tot veel ideeën. Daaronder een chip voor in het buikvlies van zwangere vrouwen; neemt veel zorgen weg en maakt bezoeken aan de verloskundige vrijwel overbodig. Makkelijk en goedkoop. Daar werd overigens niet door iedereen zo over gedacht. Vanuit de zaal werden de nodige vraagtekens gezet bij de wenselijkheid van een dergelijke toepassing. Een aspect dat tijdens de workshops in het najaar meer aandacht zal krijgen.
Een heel verrassend idee was het wellness-centrum 4.0, een plek waar je even helemaal gewichtloos kunt zijn; ontspannend voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen bij wie chronische pijn verdwijnt als ze geen zwaartekracht voelen. Heerlijk dansen zonder het in al je gewrichten te voelen, een prachtig toekomstbeeld!
En voor wie lekker, gezond én makkelijk wil eten is er de Foodbuddy. De buddy is een zelflerend systeem. Het combineert kennis van de metabolische routekaart met informatie over jouw lichaam en gedrag. Maar het kent ook alle inhoudsstoffen van de meest uiteenlopende producten en weet wat jij lekker vindt. Op basis daarvan draagt Foodbuddy de – voor jou – meest geschikte recepten aan. Dat smaakt naar meer!
Preventie is het nieuwe genezen
En er kwam meer. In de derde en laatste workshop draaide het om toepassingen voor de cure. Al snel bleek dat de cure in de toekomst niet meer is wat zij was. Preventie wordt het nieuwe genezen, al verwacht men toch ook weer niet dat alle ziekte te voorkomen is. De eerder gesignaleerde overlap met care kwam tijdens de presentaties aan het einde van de middag duidelijk naar voren: Foodbuddy krijgt concurrentie van de zeer aantrekkelijk ogende holografische Gigholo. Via de gekoppelde 3D-foodprinter voorziet Gigholo je bovendien direct van heerlijke maaltijden, makkelijker kunnen we het niet maken!
Emosensor
Dat gezondheidszorg gaat over meer dan alleen lichamelijke zorg werd duidelijk bij de presentatie van de Emosensor. Deze kan de eigen emotie meten en terugkoppelen door middel van kleuren, cijfers of plaatjes. Afhankelijk van wat voor iemand het beste werkt. Handig voor mensen met een stoornis uit het autismespectrum, maar misschien ook heel heilzaam voor mensen met een depressie. Zo wordt de toekomst misschien ook geestelijk gezonder. Een mooi vooruitzicht!