Workshops leveren veel ideeën op

In april 2016 vond de reeks workshops “Spelen met de toekomst” plaats. Aan de hand van zelfbedachte verhalen verkenden de deelnemers kansen, bedreigingen en dilemma’s van toekomstige technologie, en gingen zij op zoek naar prikkelende toekomstbeelden voor de mens van 2050.

Datum 26 april 2016
Auteur STT

Eigen keuzes maken

Omgaan met complexiteit en zelfbeschikking bleken favoriete thema’s. In veel verhalen was een rol weggelegd voor een digitale coach die moet helpen gezonde, sociaal acceptabele of anderszins verantwoorde keuzes te maken. Dat dat voor de gecoachte mens niet altijd leidt tot de gewenste keuze, bleek onder andere uit het verhaal waarin de hoofdpersoon op een terrasje gaat zitten in het luchtvervuilde centrum van Den Haag en een biertje bestelt. In meerdere verhalen wordt de digicoach dan ook aan de kant gezet. Hetzelfde lot ondergaan de Conditioner en andere toekomstige producten die niet slechts adviseren, maar direct gedrag beïnvloeden.

Technologie als held

In sommige verhalen bleek technologie juist de held. Bijvoorbeeld in het verhaal over de Nederlandse Jan die zijn nieuwe Roemeense collega Maria meeneemt op een sightseeing tour. De zelfsturende auto doet het werk, zodat Jan en Maria kunnen genieten van de traditioneel Hollandse maaltijd die net door een drone is afgeleverd. Maria vindt Jan erg leuk en hoopt dat het wederzijds is. Maar als hij tijdens het eten aangeeft dat hij haar gek vindt, vervliegt al haar hoop. Dan voelt ze een zachte trilling bij haar oor. Het is haar cultuuradappter, die ingrijpt bij taalproblemen en andere culturele valkuilen. Volgens het apparaat bedoelt Jan dat hij het eten lekker vindt. Uit de stem- en gezichtsanalyse blijkt dat hij haar net zo leuk vindt als zij hem!