Winnaar ontwerpwedstrijd Toekomst van het lichaam: Stefan Boerkamp met METACARPUS

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) organiseerde een ontwerpwedstrijd rond het thema Toekomst van het lichaam. De winnaar is nu bekend. Na rijp beraad koos de jury voor de jonge ontwerper Stefan Boerkamp. Zijn ontwerp METACARPUS gaat over de aanpassing van ons lichaam - om precies te zijn hoe onze handen er in de verre toekomst kunnen uitzien: mechanisch, grof of vol met sensors.

Datum 10 oktober 2023
Auteur STT

Het kunstwerk bestaat uit drie extensies van de handen die inspelen op de omstandigheden in de toekomst. Een gladde zilveren extensie die ons in staat zal stellen om snel en efficiënt te werken. Een andere extensie kan ons in staat zal stellen om te overleven op een toekomstige barre aarde. Een serie implantaten zal de toekomstmens in staat stellen tot bovenmenselijke waarneming.

U dient eenmalig akkoord te gaan met cookies om videos te kunnen zien. In onze privacy- en cookieverklaring kunt u hier meer over lezen.

Kloof overbruggen

De jury was vooral te spreken over de multidimensionale aanpak van Stefan. “METACARPUS van Stefan Boerkamp is een opvallend stuk dat esthetiek, abstractie en maatschappelijke reflectie omvat. Het vermogen om de kloof tussen het tastbare en het abstracte te overbruggen en tegelijkertijd de toekomst van ons lichaam en onze maatschappelijke waarden te verkennen, is werkelijk uitzonderlijk.”

Stefan Boerkamp zal in de Embassy of Health exposeren tijdens de Dutch Design Week. De jury bestond uit Marleen van Bergeijk, Yamuna Forzani, Bas Haring, Kuang-Yi Ku en Claudia Lieshout.

Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd Toekomst van het lichaam is onderdeel van de toekomstverkenning met dezelfde naam. Er zijn 38 inzendingen binnengekomen, met een veelheid aan vragen en ideeën: kunnen we gedachten delen? Welke impact heeft ons online leven op onze identiteit? Gaan we versmelten met andere wezens? In de inzendingen verschijnen scootmobielen, slakken, tattoo's, bimbo’s en babies. Honourable mentions onder de inzendingen zijn No Grey Cars van Sacha Hoebergen, NGEI van Loan Favan en Chimera van Lena Kuzemich.

De inzendingen zijn door STT aangegrepen om toekomstscenario’s rond het lichaam tastbaar te maken. Toekomstverkenner Robin Bergman werkte vier scenario’s uit, waarin autonomie, afhankelijkheid van technologie en toegankelijkheid centraal staan. De verschillende ontwerpen kunnen gezien worden als de verbeelding daarvan.

Lancering tijdens Dutch Design Week

Tijdens de Health Day op 27 oktober 2023 van de Embassy of Health presenteert STT de visie van een aantal inzenders. Er is dan extra aandacht voor de winnaar van de ontwerpwedstrijd. Ook de publicatie Toekomst van het lichaam wordt tijdens deze sessie gelanceerd. De bijeenkomst is openbaar. Aanmelden kan via de website van de Dutch Design Week.

Over Stefan Boerkamp

Stefan Boerkamp is een visueel ontwerper en multimediakunstenaar, die werkt met een breed scala aan media, waaronder objecten, kostuums, beeld en installaties.