STT prominent present op Trenddag I&W

STT deelt zijn kennis over toekomstonderzoek. Zo ook tijdens de Trenddag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die eind september plaatsvond. STT-directeur Patrick van der Duin trad op als keynote speaker. Hij nam de aanwezigen mee in hoe en waarom je Early Warnings kunt gebruiken in de beleidsvorming.

Datum 26 september 2019
Auteur STT

Positief kritisch

Van der Duin: ‘Bij het ontwikkelen van toekomstgericht beleid spelen vele factoren. Zo is het belangrijk om niet alleen te rade te gaan bij de “usual suspects”, maar ook te luisteren naar mensen die geen directe belangen in of expertise hebben over het betreffende beleidsonderwerp. De specialistische kennis is niet altijd geschikt voor het ontwikkelen van “brede kennis” over mogelijke toekomsten die ons kunnen verrassen omdat ze niet wenselijk zijn. Ook is het belangrijk dat we de toekomst positief-kritisch bekijken. Juichverhalen en doemscenario’s, utopieën en dystopieën, bieden weinig houvast voor toekomstgericht beleid.

Niet (meer) maakbaar

Hoewel de toekomst niet (meer) maakbaar is, moeten beschouwingen over de toekomst wel voldoende handelingsperspectieven bieden om de onzekere toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. Een andere belangrijke factor is dat handelen en besluiten met betrekking tot verschillende toekomsten lef en doorzettingsvermogen vereisen. Praten en schrijven over de toekomst is een uitstekend begin, maar mag niet leiden tot escapisme waarbij we ons verschuilen achter geduldige bespiegelingen over de toekomst die is opgeschreven in rapporten die in een la of onderaan een stapel andere papieren belanden.

Ongoing activity

We moeten het verkennen van de toekomst en het toepassen van de daaruit opgedane kennis beschouwen als een “ongoing activity” die daarmee meer wordt dan een methodiek en uitgroeit tot een volwaardig organisatorisch en cyclisch proces dat uiteindelijk onderdeel wordt van de cultuur en zelfs het DNA van de organisatie.’

Serious game ‘De toekomst op het spel’

Na afloop van zijn lezing konden de aanwezigen de Serious Game ‘De toekomst op het spel’ spelen. Deze game is door STT in het kader van de toekomstverkenning Economie ontwikkeld.