STT introduceert Technologie Kieswijzer voor Tweede Kamerverkiezingen

Op 17 maart 2021 gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe gaat de politiek om met de technologie-agenda? Voor Toekomstverkenner Rudy van Belkom reden om een Technologie Kieswijzer te ontwikkelen. Deze kieswijzer geeft burgers inzicht in technologie-gerelateerde onderwerpen en helpt om de eigen politieke voorkeur te bepalen.

Datum 4 februari 2021
Auteur STT

Documentaires als The Great Hack en The Social Dilemma laten ons zien dat de technologie die ons verbindt ons ook controleert, manipuleert en polariseert. In toenemende mate berichten de media over digitale inmenging in verkiezingen, verspreiding van desinformatie en de monopoliepositie van Big Techbedrijven. Toch wordt er tijdens verkiezingscampagnes in verhouding zeer weinig aandacht besteed aan deze onderwerpen. 

Hoe willen politieke partijen fake news bestrijden en online privacy bevorderen? Om antwoord te geven op deze vragen ontwikkelt toekomstonderzoeker Rudy van Belkom in de aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen een Technologie Kieswijzer.

Technologie Kieswijzer schept helderheid

Het doel van de Technologie Kieswijzer is driedelig: 

Naast dat het burgers moet helpen om zich beter te kunnen oriĆ«nteren op tech-gerelateerde onderwerpen en het politieke partijen moet aanzetten om zich hierover uit te spreken, is deze tech kieswijzer een onderzoekstool. De data leert ons namelijk veel over hoe Nederlanders denken over technologie & democratie. Deze data gebruikt Van Belkom als input voor zijn onderzoek naar de Toekomst van de Democratie (die na maart nog een jaar lang doorloopt).          

www.technologiekieswijzer.nl

Het is bijna zover: half februari lanceren we de kieswijzer. Vanaf dan kun je deze gebruiken op www.technologiekieswijzer.nl. Vul hem zelf in, deel de weblink en wijs ook anderen op deze tool. En je zult zien: het helpt je tech-wise kiezen. Meer informatie volgt binnenkort.