Rudy van Belkom headliner tijdens Inspired AI

Voorafgaand aan Rudy’s presentatie tijdens de Inspired AI Series 2020, publiceerde World AI Summit een interview met hem.

Datum 10 september 2020
Auteur STT

Welk wereldwijd probleem in de wereld zou Rudy graag kunnen oplossen met AI?
AI-systemen krijgen vaak het verwijt bevooroordeeld te zijn. Maar AI-systemen zijn net zo bevooroordeeld als de mensen die ze ontwikkelen. Ik zou daarom de kracht van AI willen gebruiken om vooroordelen te voorkomen en bij te dragen aan meer gelijkheid.

En als dit zou zijn opgelost, wat zou dan de tweede keuze zijn?
De samenleving lijkt steeds meer te polariseren. Ik zou AI willen gebruiken om eenheid te creëren, in plaats van verdeeldheid.

Wat ziet Rudy op dit moment als de 3 belangrijkste zaken voor bedrijven met betrekking tot AI?
> Persoonlijke gegevens beschermen
> Vergroten van de uitlegbaarheid van AI-systemen
> Verantwoordingsproblemen oplossen

Wat ziet hij op dit moment als de 3 belangrijkste dingen voor de mensheid in relatie tot AI ?
> De menselijke autonomie waarborgen
> Ontwikkelen van moreel intuïtieve AI-systemen
> AI gebruiken als middel, niet als doel

Hoe denkt Rudy dat AI de komende 5 jaar zijn grootste stempel zal drukken in het bedrijfsleven / op de mensheid / de wereld? 10 jaar? 20 jaar?
De discussie rond AI omvat vaak het nachtmerriescenario waarin intelligente robots de controle kunnen overnemen en we elke vorm van zelfbeschikking verliezen. Dat nachtmerriescenario is gebaseerd op de aanname dat een apart systeem het vermogen zal hebben om de menselijke intelligentie te overtreffen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat, als zeer krachtige gespecialiseerde systemen met elkaar worden verbonden, dat ook een intelligent systeem kan opleveren. In plaats van ‘General AI gone bad’, wordt het ‘Narrow AI everywhere.

Wat is het ‘coolste’ / meest ‘wow-factor’ dat je tot nu toe hebt gezien bij het gebruik van AI in de sector waarin je werkt ?
Algoritmen helpen boeren bij het herkennen van gewasziekten als experts

Wat is je grootste angst met betrekking tot de toepassing van AI?
Dat we AI als een doel op zich gaan zien en niet langer kritisch zijn over wanneer AI de beste oplossing is en wanneer de slechtste …

Hoe denk je dat AI het menselijk contact in de toekomst zal veranderen?
Zoals elke ontwikkeling, zal AI zich in golven ontwikkelen. Waar we eerst zoveel mogelijk menselijk contact zullen automatiseren, zullen we in de toekomst steeds meer ontdekken dat we sociale wezens zijn en fysiek contact nodig blijven hebben. Net zoals COVID ons nu laat zien. AI kan vervolgens worden gebruikt om menselijk contact en menselijke waarden te optimaliseren.

Welke 2 mensen bewonder je het meest in de wereld van AI in termen van hun werk ?
> Stuart Russel
> Frank van Harmelen

Waarom heb je ervoor gekozen om dit jaar op Inspired AI te presenteren?
Ik had de eer om door mijn netwerk voorgedragen te worden als spreker.

Wat zijn uw persoonlijke doelen van het evenement?
Ik hoop dat mijn lezing mensen zal inspireren om zich meer te richten op de integratie van ethiek in het ontwerpproces van AI.

Waar ben je het meest enthousiast over bij Inspired AI?
De focus op ethiek en ‘AI for good’ spreekt mij erg aan.

U dient eenmalig akkoord te gaan met cookies om videos te kunnen zien. In onze privacy- en cookieverklaring kunt u hier meer over lezen.