AI en Democratie: gouden combinatie of doemscenario?

Datagedreven toepassingen, zoals AI, vergroten de betrokkenheid van burgers, helpen de overheid ethisch te handelen en versterken draagvlak voor het handelen van de overheid. Dat is althans de belofte.

Datum 12 oktober 2020
Auteur STT

Toekomst van de democratie

Projectleider Rudy van Belkom rondde deze zomer zijn toekomstverkenning af naar de impact van artificiële intelligentie (AI) op de toekomst van besluitvorming. In september is hij gestart met zijn nieuwe project: De toekomst van de democratie. Documentaires als The Great Hack’ en ‘The Social Dilemmalaten ons zien dat de technologie die ons verbindt ons ook controleert, manipuleert en polariseert. De vraag is in hoeverre onze toekomst onder invloed van technologie nog democratisch is?

iBestuur Congres 2020

Op 11 september werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een expertsessie tijdens het iBestuur Congres 2020. Deze inhoudelijke sessie was de ideale gelegenheid voor Rudy om de brug te slaan tussen zijn twee toekomstverkenningen: AI & Democratie. Onder leiding van Jan van Ginkel, concerndirecteur van de provincie van Zuid-Holland, werd in drie minisessies ingegaan op de vraag: wat is nodig om datagedreven werken en datagedreven toepassingen te laten bijdragen aan het handelen van de overheid, democratisering en democratie te versterken?

Kijk hieronder de hier de gehele sessie online terug of klik hier voor een compilatie met de bijdrage van Rudy.

U dient eenmalig akkoord te gaan met cookies om videos te kunnen zien. In onze privacy- en cookieverklaring kunt u hier meer over lezen.