Rudy van Belkom dinsdag 11 januari in docuserie ‘Reference Man’ van Sophie Frankenmolen op NPO2

'Van medicijnen tot auto’s en van complete steden tot algoritmes: ongemerkt is de wereld ontworpen voor de 'standaardman': blank, ca. 85 kilo en 1.75m. Welke gevolgen heeft deze typering? Exponentieel méér dan je denkt. Dat onthult Sophie Frankenmolen in 'Reference Man’. Van 10 t/m 13 januari om 22.15 bij BNNVARA op NPO 2. Dinsdag ontrafelt Rudy van Belkom de discriminerende werking van algoritmes.

Datum 10 januari 2022
Auteur STT

Duizelingwekkend. Zo noemt Sophie Frankenmolen de invloed van de Reference Man. In de programma-aankondiging zegt ze: “Ik had nooit verwacht dat de Reference Man in zoveel dingen verstopt zit. Hij is echt de norm op plekken die ik als ‘neutraal’ beschouwde, zoals de medische wereld of de auto’s waarin we rijden. Elke aflevering spreek ik experts en ervaringsdeskundigen die uitleggen waar de standaardman zich verschuilt en wat dat betekent als je niet op hem lijkt. Reference Man vertegenwoordigt in zijn eentje de hele wereld en dat klopt niet.” In vier delen onderzoekt Sophie de invloed van de Reference Man op achtereenvolgens de gezondheidszorg, technologie, het dagelijks leven en de werkvloer. 

Rudy van Belkom tijdens de programma opnames

Kijk dinsdag mee met Rudy van Belkom

'Algoritmes discrimineren -al dan niet bewust-.' Dat ontknoopt Rudy van Belkom dinsdag 11 januari a.s. in de aflevering over technologie. Wat zijn de gevolgen? Zoals keuzes die gebaseerd zijn op onbetrouwbare data? En hoe gaat dit zich in de toekomst ontwikkelen? 

  • Reference Man: maandag 10 t/m donderdag 13 januari - 22.15 uur - NPO2 
  • Regie: Roel van Hees
  • Coproductie BNNVARA en PnP Media B.V.