Raar, maar waar!

Het thema van de kinderboekenweek was dit jaar Raar, maar waar, met aandacht voor bijzondere dingen uit natuur, techniek en wetenschap. Het werd een week vol proefjes en ontdekkingen. Ook STT organiseerde activiteiten : op zaterdag 17 oktober 2015 in Boekenmuseum Meermanno in Den Haag en op zondag 18 oktober bij het kinderboekenfeest in de Stadschouwburg in Nijmegen.

Datum 19 oktober 2015
Auteur STT

Kinderboekje Proef de toekomst

Bij Meermanno werd er voorgelezen uit het kinderboekje Proef de Toekomst. Dat boekje gaat over een jongetje uit de toekomst, Jamie. Hij krijgt een foodprinter voor zijn verjaardag. Als hij er winegums mee probeert te maken, gaat het helemaal mis…

Zelf aan de slag

Na het voorlezen konden de kinderen zelf aan de slag met winegums maken. Leuk en lekker en stiekem ook heel erg leerzaam. Want hoe weet je of iets 40 graden is als je geen thermometer hebt? En wat is eigenlijk het verschil tussen mengen en oplossen? Of hoe komt het dat de winegums hard worden als je ze in de koelkast zet? Spelenderwijs leren de kinderen een beetje scheikunde, lossen ze rekensommen op en worden ze gestimuleerd zelf vragen te stellen. Met als beloning een zakje heerlijke, zelfgemaakte winegums!

Raad de smaakjes van vruchtensappen

Op zondag 18 oktober 2015 vormde ander deel uit het verhaal over Jamie, namelijk het stukje over muziek waarmee je smaken kunt veranderen, aanleiding voor activiteiten met kinderen. Ze werden uitgedaagd om smaakjes van vruchtensap te raden. Ze kregen een blinddoek voor, moesten hun neus dicht houden of werden in de war gebracht door wat anderen zeiden, want proeven doe je immers niet alleen met je mond! Met de ogen dicht bleken sommige sapjes al best heel moeilijk uit elkaar te houden. Met ogen én neus dicht werd het nog moeilijker. Mango? Sinaasappel? Peer? Na het eten van een pepermuntje werd het pas echt lastig. Dan proef je nauwelijks nog zoet. Sommige sapjes lijken dan ineens heel zuur of bitter, en zijn niet meer te herkennen!

Het verhaal van Jamie

Benieuwd naar het verhaal over Jamie? Of zelf aan de slag met winegums maken, smaken raden of één van de andere doe-dingen uit het boekje? Stuur Jamie een e-mail met uw adresgegevens, wij sturen het boekje dan zo snel mogelijk naar u toe. U kunt het boekje ook hier downloaden.