NPO interviewde Eefje Op den Buysch als extern expert over trends in het mediadomein

“Ik denk dat de technologie er klaar voor is om voor iedereen een eigen variatie van content te maken." Dit is één van de ontwikkelingen, die toekomstverkenner Eefje Op den Buysch signaleert. NPO publiceerde vandaag het trendrapport over mediatrends in dit digitale tijdperk.

Datum 1 april 2021
Auteur STT

Innovatie start bij het inspelen op veranderende behoeften van gebruikers, maar accelereert door gebruik te maken van nieuwe technologieën en kwalitatieve, prikkelende en vernieuwende content. NPO vroeg experts van binnen en buiten de publieke omroep naar hun toekomstvisie rondom technologische ontwikkelingen in het mediadomein. 

Hoe speel je in op mogelijkheden, waarvan de gebruiker het bestaan nog niet eens kent? Een relevant onderzoek, met relevante uitkomsten. Zo blijkt er behoefte aan meer personalisatie, meer controle en een toenemend realiteitsgevoel voor de gebruiker. 

Alles is media en media is overal

De komende tien jaar vinden belangrijke technologische ontwikkelingen plaats, als het gaat om televisie- en radiobroadcasting, live streaming en on demand mediatechnologie. Er komen nieuwe manieren voor het creëren en produceren van content, nieuwe mogelijkheden voor distributie, gebruikersinteractie en -beleving. 

Technologie verandert dus de manier waarop we content zoeken, samenstellen en aangeboden krijgen. Onder invloed van deze ontwikkelingen zullen media nog vaker strijden om de aandacht van het publiek. Denk aan veranderende contexten, maar ook de komst van nieuwe platforms en hyperpersoonlijke en immersieve ervaringen. 

Content wordt nog toegankelijker en de mediabeleving wordt steeds realistischer. We raken ook steeds afhankelijker van digitale processen in het dagelijks leven. Het Coronavirus draagt hieraan in belangrijke mate bij. De gebruiker heeft steeds meer controle in een wereld, waar de contentkeuze groter is dan ooit. Nieuwe netwerkarchitectuur en computertechnologie kunnen daarin zorgen voor de noodzakelijke snelheid, veiligheid en stabiliteit. Interesse in alle trends en uitkomsten?

Download hier het volledige NPO trendrapport.