Lancering De Nationale Toekomstcursus

Motivaction heeft in opdracht van De Nationale Toekomstcursus onderzoek uitgevoerd onder jongeren van 12 tot 18 jaar en hun kijk op de toekomst. Wat blijkt? Jongeren geloven dat de overheid (70%) en bedrijven (57%) veel meer invloed hebben op de toekomst dan hun ouders (32%) en zijzelf (26%). Schoolvakken zouden volgens jongeren meer aandacht moeten besteden aan de toekomst en ook in de politiek zou het meer over de toekomst moeten gaan. Van politici en onderwijzers, tot jongeren en betrokken burgers. Iedereen speelt een rol in onze toekomst. Vandaag gaat daarom ‘De Nationale Toekomstcursus’ online.

Datum 7 november 2024
Auteur STT

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren van 16 tot 18 jaar vaker vinden dat de politiek (61%) en het onderwijs (67%) meer aandacht zouden moeten besteden aan de toekomst dan jongeren van 12 tot 15 jaar (respectievelijk 40% en 54%). Oudere tieners maken zich ook meer zorgen over de toekomst (53%) dan hun jongere generatiegenoten (29%). Onderwerpen die bij alle jongeren hoog op hun zorgenlijst staan zijn oorlogen (51%), een tekort aan betaalbare woningen (47%) en de opwarming van de aarde (32%).

Gevoed door verschillende crises lijkt het een breder gedragen tendens in de samenleving: veel mensen voelen zich moedeloos over de toekomst en denken dat ze geen invloed hebben. Maar er is hoop. Samen kunnen we aan een mooiere toekomst werken. Om hier handvatten voor te bieden is er nu De Nationale Toekomstcursus; een gratis online cursus voor iedereen die meer wil leren over toekomstdenken. Het doel van deze cursus is om te laten zien op welke wijze je invloed kunt hebben op je eigen toekomst én op onze gezamenlijke toekomst.

De Nationale Toekomstcursus

We zijn allemaal elke dag met de toekomst bezig. Denk aan het plannen van een vakantie of het afsluiten van een verzekering. Maar ook aan klimaatactivisten die een snelweg blokkeren of tech-ondernemers die ruimtereizen naar Mars mogelijk willen maken. “We maken voortdurend keuzes voor een toekomst die nog niet bestaat. Het is daarom van belang om aan je toekomstvaardigheden te werken”, aldus initiatiefnemer en STT-directeur Rudy van Belkom. 

In de cursus delen vooraanstaande experts zoals Koert van Mensvoort (Directeur Next Nature), Loes Damhof (UNESCO Chair on Futures Literacy) en Derk Loorbach (Hoogleraar sociaal-economische transities en directeur van DRIFT) hun kennis en inzichten over de vaardigheden van een toekomstdenker. Van verbeeldingskracht en mentaal tijdreizen tot het omgaan met onzekerheid. In totaal komen er in de cursus 9 modules en gastdocenten aan bod en na afronding ontvangen deelnemers een heus certificaat.

Officiële lancering 27 november

De Nationale Toekomstcursus staat vanaf vandaag online en wordt op woensdag 27 november officieel gelanceerd in het Next Nature Museum in Eindhoven (14.00 – 17.00 uur). In een inspirerend en interactief programma nemen verschillende sprekers je mee in de wereld van toekomstdenken. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@stt.nl.

Achtergrond

De Nationale Toekomstcursus is een initiatief van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). STT verkent de toekomst en doet dit al sinds 1968. De publicaties van STT zijn zeer divers: boeken, documentaires, serious games en nu dus ook een cursus.

Het onderzoek van Motivaction is op te vragen via: pers@stt.nl

Meer informatie: