‘Er is wel vertrouwen, maar instituties liggen onder een vergrootglas’, interview met Patrick van der Duin in NGInfra

Patrick van der Duin, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), constateert dat de coronacrisis de spanning tussen collectieve veiligheid en individuele vrijheid blootlegt. Instituties komen onder een vergrootglas te liggen.

Datum 22 maart 2021
Auteur STT

STT stelde in de zomer van 2020 vier scenario’s op voor Nederland na corona. Patrick reflecteert op deze scenario’s. “De postmoderne samenleving stelt alles ter discussie en social media sporen daartoe nog eens extra aan.” Instituties worden nauwlettend gevolgd. Een reiziger die vijf minuten vertraging heeft met de trein, heeft geen boodschap aan het feit dat de NS op het drukste spoorwegnet ter wereld het meest punctueel is. 

De coronacrisis laat zien dat de Nederlandse infra veerkrachtig en flexibel is, dankzij de diversiteit. De sector weet aardig te schakelen en veel infrabeheerders zitten te springen om mensen. Patrick constateert dat veel jonge mensen iets concreets willen doen voor de samenleving. “Infrabedrijven, met hun opdracht richting de maatschappij, kunnen daar hun voordeel mee doen”, denkt Patrick.

Lees verder

Over toekomstbeeld, de invloed van corona en handelingsperspectief. Lees hier het interview met Patrick van der Duin in NGInfra.