INSPIRATIE - Laat je deze zomer inspireren over de toekomst van contact

Voor onze nieuwsbrief maakte toekomstonderzoeker Lilian de Jong een lijstje om te lezen, luisteren en kijken rondom de toekomst van contact. Wat voor rol heeft persoonlijk contact in een wereld waarin offline en online steeds meer versmelten?

Datum 24 juli 2024
Auteur STT

Contact varieert van persoonlijke relaties tot ontmoetingen in de publieke ruimte en raakt ons allemaal. Belangrijke thema’s zijn sociale verbondenheid, eenzaamheid en polarisatie. Lilian verkent hoe contact zowel universeel als persoonlijk is en onze sociale cohesie en gezondheid beïnvloedt. Het verkennen van dit thema helpt een toekomst vorm te geven waarin contact ons meer samenbrengt.

Nabijheid [lezen]

Dit stadsessay van Simon Franke & Wouter Veldhuis schetst een mogelijke toekomst van contact door te laten zien hoe stedelijke ruimtes met rechtvaardigheid als criterium kunnen transformeren tot levendige en duurzame gemeenschappen.

Onderweg naar de rechtvaardige stad (trancity.nl)

Altijd aan [luisteren]

Podcastserie 'Altijd aan' onderzoekt hoe onze smartphoneverslaving ons fysieke en mentale welzijn beïnvloedt en biedt inzichten over hoe we een gezondere relatie met technologie kunnen ontwikkelen. Ook het perspectief van STT-directeur Rudy van Belkom is te beluisteren. Hoe verandert constante digitale connectiviteit ons leven en wat we kunnen doen om onze aandacht (voor de ander) te herstellen?

Altijd aan - Brainwash

Artificial intimacy [kijken]

Relatietherapeut Esther Perel spreekt over “artificial intimacy” en benadrukt dat authentieke menselijke interactie ons leven zinvol maakt, ook al zijn we steeds meer afhankelijk van technologie voor gemak en verbinding. Interessant voor degenen die zich afvragen: hoe gaan we om met de kansen en uitdagingen van een gedigitaliseerde samenleving en behouden we daarbij menselijk contact?

Wil je vaker dit soort tips krijgen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: Nieuwsbrief - Stichting Toekomstbeeld der Techniek (stt.nl)