Er is hoop voor de democratie! 'Alive and Clicking' goed ontvangen

Op 13 mei lanceerde Rudy van Belkom zijn boek 'Alive and Clicking' in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Inmiddels zijn we twee maanden verder en is het tijd om de balans op te maken. Welke feedback is er op het boek gekomen? En wat zijn de plannen 'na' het boek?

Datum 25 juli 2022
Auteur STT

Rudy van Belkom kijkt met veel plezier terug op zijn boeklancering, die STT in samenwerking met Bot Uitgevers organiseerde: 'Het was een hoopvolle avond vol inspiratie'. Samen met Thomas Zandstra (Ministerie van BZK), Nelise Doornenbal (CitizenLab), Geert-Jan Bogaerts (Public Spaces) en Daniël van Duijn (LEF) spraken we over de kansen voor een digitale democratie, waarin technologie de democratie niet ondermijnt, maar juist beschermt en versterkt. Met een democratisch internet en inclusieve participatietools. 

'Het boek komt precies op het goede moment. Het is een reflectie van een groeiend momentum dat we zien in de maatschappij', aldus Geert-Jan Bogaerts, initiatiefnemer van Public Spaces en hoofd digitale media bij de VPRO.

Met een speciale videoboodschap gaf ook Audrey Tang, Minister van Digitale Zaken in Taiwan, haar kijk op de toekomst van de (digitale) democratie. Volgens haar gaan we pas echt stappen maken als bestuurders inzien dat collectieve intelligentie niet alleen goed is voor het ontdekken en definiëren van sociale problemen, maar ook voor het ontwikkelen en implementeren van oplossingen. 'Er is werk aan de winkel, maar er is hoop', aldus Van Belkom.

U dient eenmalig akkoord te gaan met cookies om videos te kunnen zien. In onze privacy- en cookieverklaring kunt u hier meer over lezen.

Warme aanbevelingen

De eerste reacties op het boek zijn positief. De hoopvolle inzichten waar Van Belkom over schrijft blijken aanstekelijk te werken:

'Ook bang dat je niet meer uit je eigen filterbubbel komt en dat fake news onze democratie in gevaar brengt? Somber niet nodeloos, maar lees het nieuwste boek van Rudy Van Belkom, Alive and clicking, Er is hoop voor de democratie. Zonder in de naïviteit van het tech-optimisme te vervallen, laat Van Belkom zien dat de relatie tussen democratie en oprukkende technologie veel genuanceerder is dan ik soms denk. Een boek om blij van te worden en ook zelf met een creatievere kijk de toekomst van democratie en technologie te bezien', aldus Richard de Wit, Programma Manager bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van Belkom geeft momenteel verschillende lezingen over zijn boek en ervaart dat zijn verhaal met name bij overheidsinstanties opvallend goed wordt ontvangen: 'Ik gaf onlangs een lezing bij de Gemeente Eindhoven en merkte dat de mensen daar écht open stonden voor mijn boodschap. Burgerparticipatie staat hoog op de agenda, maar ze weten niet altijd hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Het boek biedt de eerste aanknopingspunten'.

Dit wordt bevestigd door de aanbeveling van Harrie Timmermans, Gemeentesecretaris Gemeente Heusden: 'Rudy van Bekom schreef een belangwekkend en hoopgevend boek over de toekomst van onze democratie. Een must-read voor iedereen die het openbaar bestuur een warm hart toedraagt. De democratie moet onderhouden worden en dit boek heeft het in zich om een goede onderhoudsgids te worden.'

  Na het boek

  Van Belkom sluit zijn boek af met acht aanbevelingen om aan de slag te gaan met de digitale democratie: richt participatie in als proces, zorg voor formele inbedding, maak van inclusiviteit de norm etc.

   'Het opschrijven van dergelijke aanbevelingen is een eerste stap, maar het boek heeft pas echt impact als er daadwerkelijk echt iets verandert. Ik werk daarom aan een toolbox om overheidsorganisaties meer handvatten te bieden om aan de slag te gaan met digitale burgerparticipatie.'

   Daarnaast wil hij ervoor zorgen dat er meer aandacht is voor de digitale democratie in het onderwijs. 'We leren wel over de wijze waarop ons kiesstelsel is ingericht, maar niet over de wijze waarop we digitaal kunnen participeren. Jongeren zijn niet onverschillig, we weten ze onvoldoende aan te spreken. Daar moet verandering in komen!'

   Meer informatie

   Kijk voor meer informatie, reviews en interviews met onder andere Trouw en Het Financieele Dagblad op aliveandclicking.nl. Hier kun je tevens een exemplaar bestellen. Er is ook een e-book beschikbaar.

   Laat vooral weten wat je van het boek vindt via info@stt.nl.