Hoe oogt coronavrij Limburg? 'De toekomst verander je nù'

De coronacrisis is al erg maar wordt nog veel erger als we er niets van leren, meent toekomstonderzoeker Patrick van der Duin. De belangrijkste les? 'Hoe kwetsbaar en afhankelijk wij mensen zijn', meent de directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT).

Datum 14 januari 2021
Auteur STT

Van der Duin: 'Ik ben van het vooruitkijken, dat is mijn vakgebied, maar het mag geen escapisme worden. Ik kijk weliswaar naar 2030 of 2040 maar je verandert de toekomst nù. Dat is het hele eieren eten.' Samen met een team onderzoekers stelde hij daarom vier toekomstscenario's op voor een coronavrij-tijdperk. Kijkend langs de assen van veiligheid-vrijheid en een open-gesloten economie.

Wat is de zin en onzin van voorspellingen over het nieuwe normaal na de coronacrisis?

'Laat ik voorop stellen dat toekomstscenario’s geen voorspellingen zijn. Het zou ook ongepast zijn om in deze onzekere tijden met stellige zekerheid de toekomst te voorspellen. We zitten middenin de coronacrisis, dus nu spelen vooral ‘operationele dingen’. Het huis staat in brand en we zijn aan het blussen. Tegelijk is het zeker zinvol om vooruit te kijken wat er gaat gebeuren na de crisis. Hoewel 'na'. Het coronavirus gaat nooit meer weg, dat blijft onder ons. Het is geen aardbeving die één keer iets verwoest en dan voorbij is.'

Lees verder

Lees hier het interview met Patrick van der Duin voor Nieuwszender 1Limburg.