EN NU? Shell kijkt naar de toekomst. Interview met Eva Helmond in Shell Venster

Er zijn veel zorgen over de toekomst. Tussen alle doemdenkers en -scenario's zijn er gelukkig mensen die oplossingen zien. Met het zoeklicht ver vooruit. In Shell Venster geeft Eva Helmond haar kijk op toekomstbestendigheid en de relatie met impactvolle technologie.

Datum 14 januari 2021
Auteur STT

Royal Dutch Shell-CEO Ben van Beurden opent het eerste Shell Venster magazine van 2021 met het jaar van veerkracht. 'Na een jaar vol onvoorziene gebeurtenissen is het tijd om de stand van zaken te bekijken en plannen te maken voor de toekomst.'

Uitzoomen, als met een camera

EN NU, hoe verder? Wat gaat helpen om de problemen op te lossen en tegen een stootje te kunnen? 'Je moet uitzoomen, als met een camera', zegt Eva Helmond. Eva is projectleider van de Horizonscan 2050, een studie die handelingsperspectief voor de toekomst wil geven. 

Een belangrijke bevinding is de noodzaak van een integrale en systemische benadering van de wereld en de problemen daarin. 'Je moet begrijpen hoe dingen zijn ontstaan en scannen op trends en signalen. Door een breder denkkader zie je meer mogelijkheden voor de toekomst. Daarmee kun je creatief handelen en leiderschap stimuleren', legt ze uit. 

Lees verder

EN NU? Download het interview hieronder. Of lees hier het volledige magazine Shell Venster #1 van 2021.

Naast Eva Helmond kijkt ook Linda Steg in het artikel naar handelingsperspectief, vanuit klimaatgedrag. Zij is hoogleraar omgevingspsychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Aangevuld door Rafael Wittek, hoogleraar sociologie bij de Rijksuniversiteit Groningen en voorman van het onderzoeksprogramma SCOOP, Sustainable COOPeration: Roadmaps to a Resilient Society.