BOEKPRESENTATIE - Nieuwe STT-publicatie over kwalitatieve groei
De relatie tussen mens, natuur en technologie zal ingrijpend veranderen. Maar hoe? De nieuwe toekomstverkenning ‘Voor niets gaat de zon op’ onderzoekt mogelijke toekomstscenario’s. Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) schetst daarmee meerdere opties voor een wereld gericht op kwalitatieve groei - waar nog veel te kiezen is. Op 5 juni wordt de publicatie gepresenteerd in het Groote Museum in Amsterdam.
Klimaatverandering, waterschaarste, het afnemen van biodiversiteit: de mensheid zal een andere richting op moet slaan. In welke richting de oplossing gezocht moet worden is onderwerp van discussie. Eén benadering verlegt de focus van kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei (zoals de groei in biodiversiteit en geluk). Dit wordt ‘postgroei’ genoemd. Vaak wordt dit gezien als één scenario, maar ook binnen deze optie zijn er nog veel mogelijkheden. Deze STT-verkenning werkt daarom meerdere toekomstscenario’s uit, waarbij mens, natuur en technologie in andere verhoudingen tot elkaar staan.
Programma 5 juni 2024
14:30 – 15:00 inloop
Presentatie door Lisa Mandemaker, toekomstonderzoeker bij STT en speculatief ontwerper
Als speculatief ontwerper maakt Lisa Mandemaker toekomsten tastbaar en invoelbaar zodat we erop kunnen reflecteren. Namens Stichting Toekomstbeeld der Techniek heeft zij zich gericht op de totstandkoming van deze publicatie, waarbij ze toekomstscenario’s vormgeeft en linkt aan tastbare voorbeelden uit de ontwerpwereld.
15:00 – 16:30 inhoudelijk programma
Sprekers:
Hans Stegeman, hoofdeconoom Triodos Bank
Hans is verantwoordelijk voor economisch en duurzaamheidsonderzoek en de impactstrategie van Triodos. De rode draad in alles wat hij doet is het besef dat ons economisch systeem fundamenteel moet veranderen en dat de financiële sector daarin een cruciale rol speelt.
Klasien van de Zandschulp, ontwerper en creative director van Affect Lab
Affect Lab werkt momenteel aan het project 'Waiting for Cows', een interactief storytelling project die de complexe relaties onderzoekt tussen mensen, dieren en technologie. Op een Friese boerderij volgen ze de hoofdpersoon, een Nederlandse melkkoe, die wordt gemonitord door wearables, geconditioneerd door algoritmes en gekwantificeerd in data.
Moderator:
Marsha Simon is moderator en programmamaker in de creatieve sector met bachelors in design en podiumkunsten. Ze staat bekend om haar onconventionele, oprechte vragen. Door middel van empathische, interactieve gesprekken genereert ze nieuwe inzichten over relevante onderwerpen.
16:30 – 17:00 afsluitende borrel
Locatie: Groote Museum, Amsterdam
Kosten: gratis.
Aanmelden:
Stuur een e-mail naar events@stt.nl en vermeld daarin uw naam, de organisatie die vertegenwoordigd en uw telefoonnummer. NB: vanwege het beperkte aantal plaatsen kunnen wij een reservelijst hanteren. We nemen dan contact met u op.