Pitches workshops zorgconferentie

Tijdens de eindconferentie ‘Van toekomstbeeld naar toepassing in de zorg’ op 29 mei 2015 was ook een uitgebreid ochtendprogramma ingepland. Tijdens die ochtend werden er voor genodigden zes workshops rond zorggerelateerde onderwerpen georganiseerd. De deelnemers kregen als opdracht de resultaten van hun workshop aan het eind van het middagprogramma te presenteren in een pitch van maximaal twee minuten. Enthousiast deden de workshopleiders verslag van hun bijeenkomst. Een greep uit de resultaten.

Datum 9 juni 2015
Auteur STT

De Eerstelijn in de toekomst

Walter Schrader van Cello Zorgcoöperatie maakte de officiële lancering bekend van de Prima-pas. Met de Prima-pas kunnen zorgverleners waar ook ter wereld de persoonlijke medische situatie van patiënten inzien en de behandeling en de medicatie daarop laten aansluiten. Want teveel of verkeerde medicatie eist jaarlijks meer slachtoffers dan het verkeer. De beveiliging van de Prima-pas is gewaarborgd. Na invoering van een tan-code kan informatie worden toegevoegd of aangepast.

Geboortezorg zonder muren

De groep heeft de visie voor geboortezorg geformuleerd: ‘In geboortezorg zonder muren zien we de komst van een kind als een persoonlijk, sociaal en natuurlijk proces. Waarin het wonder van het leven liefdevol wordt ontvangen. Waarbij de zorg en de samenleving maximaal faciliteren zodat het proces in vertrouwen wordt beleefd.’ Afgesproken is dat de deelnemers aan de workshop het besprokene aan hun achterban rapporteren, dat er een vervolgbijeenkomst komt, dat wordt bekeken welke partijen nog moeten aansluiten en dat er wordt nagedacht over procesfinanciering.

Gegevensuitwisseling – baas in eigen dossier

De patiënt staat met zijn gezondheidsdossier centraal en hij bepaalt wie welke gegevens kan en mag zien (authenticatie en autorisatie). Alle gegevens worden via de patiënt uitgewisseld. Zo hebben de juiste mensen op het juiste moment de juiste data om de juiste reden ten behoeve van de juiste acties. Een belangrijk aandachtspunt hierin is wel de eenheid van taal.

Mantelzorg in de toekomst

De mantelzorger moet zelf de regie krijgen over hoe, waar en wanneer hij of zij mantelzorg verleent. Belangrijk is dan wel dat de werkgever daar voldoende ruimte in geeft. Technologie kan ondersteunend zijn om de zorglasten te verminderen. Mits de mantelzorger niet te maken krijgt met veel ‘instrumenten’ en daar vervolgens niet mee om kan gaan. Mantelzorgers moeten input kunnen geven bij de ontwikkeling van de technologie zodat vraag wordt aangepast op aanbod.

Naar een Food Health Data Cooperative

Als patiënt kun je invloed uitoefenen op je voeding, maar met die voeding wordt veel geëxperimenteerd. Er worden wel voedingsaanbevelingen gedaan, maar die zijn doorgaans algemeen. De patiënt wil dat zijn ervaringen op een gestructureerde plek worden opgeslagen. Een Food Health Data Coöperatie rondom voedsel kan leiden tot een betere individuele en een betere volksgezondheid. De opgeslagen gegevens kunnen worden geanalyseerd en beschikbaar worden gesteld voor de wetenschap zodat er onderzoek naar kan worden gedaan en het nieuwe inzichten geeft over hoe voeding en gezondheid samenhangt. Het Platform Patiënt en Voeding wil dit samen met TNO en IBM in een format gieten.

Nieuwe business modellen

Door veranderingen in de zorg staat de solidariteit onder druk en ontstaan nieuwe business modellen. 100% mantelzorg gaat het probleem niet oplossen. Liefdadigheid is geen zorgmodel. Als je zorg wilt leveren moet je erop kunnen vertrouwen. Een interessant business model zou kunnen zijn: hoe kan ik leuk oud worden? Bijna niemand bereidt zich voor op wat te doen als ze ziek worden. Hoe neem je de gezonde burger dan mee in het toekomstbeeld? Is het mogelijk om een nulmeting te doen in de ketens? Belangrijk is om dit gezamenlijk te doen en niet onafhankelijk van elkaar. Om uit de tsunami van data de gegevens goed te gebruiken, moeten we van een gesloten naar een open business model. Communicatie en open staan voor elkaars ideeën is hierin een vereiste. Ook is het belangrijk om een nieuw type zorgstudent op te leiden. De plannen hiervoor zijn in de maak.