Meningen over de toekomst van agro & food verschillen

Tijdens drie workshops in het kader van de STT-toekomstverkenning Agro & Food eind 2014 gaven meer dan 100 stakeholders hun mening over verschillende toekomstbeelden. Deze toekomstbeelden zijn gebaseerd op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen die tijdens de verkenning naar voren zijn gekomen.

Datum 9 januari 2015
Auteur

Tijdens de eerste workshop, op 10 december 2015 bij ingenieursvereniging KIVI in Den Haag, gingen ruim twintig stakeholders uitgebreid met elkaar in discussie aan de hand van verschillende toekomstbeelden: van verhalen over personalised food voor een optimale gezondheid tot crisissituaties door schaarste van water of grondstoffen.

Vijftien toekomstbeelden
De tweede en derde workshop vonden plaats op 11 december tijdens het jaarcongres van ZLTO in de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens deze workshops werden in hoog tempo vijftien toekomstbeelden geschetst waarin technologie een belangrijke rol speelt. De toekomstbeelden waren divers, van veefabrieken tot aquacultuur midden op zee. De ongeveer vijftig deelnemers per workshop gaven op een enquêteformulier aan of zij verwachten dat de toekomst er zo uit zal zien en of zij dat ook zouden willen. Daarna kozen zij één van de mogelijke toekomstbeelden en gingen in kleine groepen in gesprek over de rol van de boer hier in, en wat er nodig is voor het realiseren van het toekomstbeeld.