Meer science fiction

Na het positief ontvangen college in december 2015, verzorgde STT-projectleider Ellen Willemse opnieuw een college over science fiction als hulpmiddel bij toekomstverkennen. Het college maakte deel uit van de Masterclass Professional Future Strategist van Nyenrode Business University.

Datum 15 maart 2016
Auteur STT

De interessante kanten van SF

Bij aanvang van het college gaven sommige deelnemers aan niets met het genre te hebben. Toch deed iedereen enthousiast mee. En aan het einde van de avond waren alle deelnemers om: science fiction heeft voor iedereen interessante kanten! Voor de één zijn dat ideeën uit “hardcore” science fiction als Star Trek, Star Wars of Avatar, voor de ander is het juist de uitwerking van de menselijke aspecten, zoals nadrukkelijk aanwezig in films als Her en Robot & Frank.

Prototyping

Aan het einde van het college gingen de deelnemers zelf aan de slag met science fiction prototyping; een methode die in 2008 is ontwikkeld door computertechnologiebedrijf Intel. Bij deze methode wordt het bedenken van science fiction verhalen gebruikt om kansen en bedreigingen van nieuwe technologie te verkennen. In de STT-verkenning over De mens van 2050 wordt deze methode ook gebruikt. En in mei van dit jaar staat een soortgelijk college gepland voor de toekomstverkenners van het RIVM.