De relatie tussen mens, natuur en technologie: KABK-studenten bieden nieuwe perspectieven
Onze data opslaan in het DNA van bomen. Of kunstmatige intelligentie inzetten om te communiceren met andere organismen. De relatie tussen mens, natuur en technologie zal veranderen. Maar hoe? Dit is het onderwerp van de toekomstverkenning De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) onderzochten dit spanningsveld: met projecten over mieren, robots en micro-organismen.
Studenten van de Master Industrieel Ontwerpen hebben zich de afgelopen maanden verdiept in het project ‘Nature of Technology’. De centrale vraag: hoe kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen de relatie tussen mens en natuur in de toekomst beïnvloeden? Het resultaat: speculatieve producten en nieuwe perspectieven op de relatie tussen mens, natuur en technologie. Onlangs werden de ontwerpen van de studenten in Leiden gepresenteerd.
Toekomstverhalen
Basis van het werk waren vijf toekomstscenario’s die binnen het project De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie zijn ontwikkeld. In groepen ontwierpen de studenten een artefact met een bijbehorend toekomstverhaal. Zo krijgen mieren in de verhalen en ontwerpen van de studenten een heel nieuwe rol als gidsen door de natuurlijk omgeving en als verspreider van zaden. Nomadische boerderijrobots telen zelfstandig groenten. Afval wordt op allerlei manieren opnieuw gebruikt: als voedingsbodem en als drijvende straat in een ondergelopen toekomstwereld. De toekomstige mens leeft in de verhalen in symbiose met allerlei micro-organismen, of juist niet.
Perspectief van een mier
Toekomstonderzoeker Lisa Mandemaker houdt zich bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) bezig met de verkenning de Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Wat vond zij van de ontwerpen? “Ik vond de storytelling heel goed gedaan. Een nieuwsreportage uit de toekomst toonde robots die lopende tuinen waren, die in parade door de straten gingen, en per ongeluk van een dijkje afvielen. Ze hebben gekozen om vanuit een bepaald perspectief, bijvoorbeeld dat van een mier, verder te denken. Heel inspirerend!”
Het project werd begeleid door de ontwerpstudio ‘Cream on Chrome’, STT en Klaas Kuitenbrouwer van Het Nieuwe Instituut. Op de website van de KABK vindt u een boek met alle projecten. De toekomstverkenning De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie zal naar verwachting in juni 2024 worden gepubliceerd.
Foto's: Dafni Melidou