Welkom in de deel-het-zelf-democratie
Door de Coronacrisis is de digitalisering van onze samenleving in een stroomversnelling geraakt. We ontvangen én delen steeds meer informatie online. Toekomstonderzoeker Rudy van Belkom nam deel aan een debat over wat dat betekent voor onze democratie. Denk aan vraagstukken omtrent online privacy en zelfbeschikking. Wie mag sturen met data?
Pleidooi voor data-zelfbescherming
Het Amsterdamse cultuur- en debatcentrum De Balie wijdde een driedelige debatserie aan het thema Democratie in digitale tijden. Onze toekomstonderzoeker Rudy van Belkom bood perspectief op de vraag wat je zélf kunt doen. Welke zeggenschap heb je als burger, consument of gebruiker precies op de uitwisseling en het gebruik van data? Rudy gaf een prikkelend pleidooi voor data-zelfbescherming: ‘We weten inmiddels dat de technologie, die ons verbindt, ons ook controleert, manipuleert en polariseert. Zonder dat we het beseffen, worden we continu gestuurd door data. Achter de schermen worden onze gegevens verkocht aan de hoogste bieder. Natuurlijk moeten we de grote en abstracte uitdagingen bespreken, die voor ons liggen. Maar de toekomst begint vandaag al. We moeten ook handvatten hebben om daar nú mee om te gaan. Zolang we onze data nog niet zelf kunnen beheren, moeten we onze gegevens beschermen. Data-zelfbescherming dus. Welkom in de deel-het-zelf-democratie!’
Benieuwd naar deze deel-het-zelf-democratie? Bekijk hier de debatbijdrage van Rudy van Belkom. Hij geeft ook concrete tips, waarmee hij je uitdaagt om zelf aan de slag te gaan (dit artikel gaat verder onder de video)
Wie mag sturen met data
Als gastspreker mocht Rudy een aansprekend debat afsluiten over de invloed van digitalisering. Uit de inhoudelijke discussies bleek duidelijk met welke dilemma’s we anno nu te maken hebben, zoals waarheidsvinding, het sturen van data en het organiseren van invloed en tegenwicht. Bekende experts keken ook over grenzen heen naar oplossingen: hoe ga je goed om met het sturen van data? En op welke manier organiseren we de publieke ruimte, al dan niet digitaal?
Democratie in digitale tijden is een initiatief van De Balie in samenwerking met de Raad voor het Openbaar Bestuur. Met expertbijdrages van onder meer Martiene Branderhorst, Brenno de Winter, Jan Middendorp, Tom van der Meer en Jasper Zuure.
Wil je de gehele debatsessie terugkijken, dan kan dat hier.
Verkenning Toekomst van de Democratie
Momenteel onderzoekt Rudy van Belkom de impact van nieuwe technologie op de ontwikkeling van democratie in de toekomst. Heb je interesse in dit thema en wil je een bijdrage leveren aan deze verkenning? Stuur een e-mail naar info@stt.nl.