PROJECT – De wonderlijke wereld van mieren
Hoe kunnen technologische ontwikkelingen de relatie tussen mens en natuur in de toekomst beïnvloeden? Dat was het onderwerp van het project ‘Nature of Technology’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Studenten van de Master Industrieel Ontwerpen gingen met toekomstscenario’s aan de slag. Het resultaat: speculatieve producten en nieuwe perspectieven. Eén groep studenten was gefascineerd door mieren.
In groepen ontwierpen de studenten een artefact met een bijbehorend toekomstverhaal. In de toekomstvisie van studenten Mahtab Ghasemi, Amber van Gastel en Renan Zarpellon Gago vormen genetisch gemodificeerde mieren een intuïtief netwerk. Mensen kunnen dit door middel van sieraden gebruiken om door de stad te navigeren, waarbij de mieren gevaren en veilige paden aangeven.
Een ander scenario dat zij uitwerkten draait om een onvruchtbare wereld, waar de mieren samen met mensen zaden verspreiden om de wereld weer te doen bloeien.
Het KABK-project is onderdeel van de STT-verkenning de Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie. Data opslaan in het DNA van bomen. Met AI praten met andere diersoorten. De relatie tussen mens, natuur en technologie zal veranderen. Maar hoe? Op de website van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vindt u meer informatie over dit project. Ook kunt u daar een boek bekijken, waar alle ontwerpen worden toegelicht.
De verkenning toekomstverkenning De Toekomstige verhouding tussen mens, natuur en technologie zal naar verwachting in juni 2024 worden gepubliceerd. Op de hoogte blijven? Word abonnee van de STT-nieuwsbrief.