De beste Protestslogan van 2021: ‘Als een QR-code je vrijheid moet bewijzen ben je die kwijt’

Nederland heeft gestemd! In de Verkiezing van de beste Protestslogan streden twintig genomineerde slogans van de vijf grootste protesten om de aandacht: het woonprotest, boerenprotest, coronaprotest, black lives matter en de klimaatmars. Met de meeste stemmen is de winnende protestslogan: ‘Als een QR-code je vrijheid moet bewijzen ben je die kwijt’.

Date March 9th 2022
Author STT

De winnende protestslogan

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een grote reeks protesten. Op de Dam, het Malieveld en verspreid door Nederland. Niet alleen het aantal protesten viel op, ook de grote verscheidenheid aan onderwerpen. Van klimaatverandering en racisme tot het coronabeleid en de overspannen woningmarkt. De twintig genomineerde protestslogans vertegenwoordigen maatschappelijke onderwerpen op het gehele politieke spectrum. Met 25,6 procent van de stemmen is ‘Als een QR-code je vrijheid moet bewijzen ben je die kwijt’ de winnende protestslogan van 2021. Eerder werden antivaxers en QR-weigeraars nog weggezet als ‘wappies’, maar de roep om vrijheid en autonomie wordt steeds breder gedeeld. Dit verklaart mede het draagvlak voor de winnende slogan.

And the winner is ... Kijk hier mee, Rudy van Belkom live in de uitzending bij AD Live

Rudy van Belkom maakte de winnende protestslogan bekend in een interview bij AD Live: 

https://www.ad.nl/video/serie/snel-nieuws-911/productie/dit-is-de-beste-protestslogan-van-2021-288920.

Discussie op gang brengen

De verkiezing is meer dan een eenvoudige wedstrijd. ‘We willen we een discussie stimuleren over onze democratie’, zegt initiatiefnemer Rudy van Belkom. Met de oorlog in Oekraïne heeft de verkiezing een extra lading gekregen. Het recht op vreedzaam protest is een democratisch recht dat we goed moeten beschermen. In de afgelopen dagen zagen we in Nederland op verschillende plekken spontane protesten ontstaan, waarin demonstranten zich uitspraken tegen oorlog en voor compassie. Tegelijkertijd werden demonstranten in Rusland opgepakt, omdat ze opkwamen voor diezelfde waarden. ‘Niet iedereen realiseert het zich, maar protesten zijn een uiting van een gezonde democratie. Wij hopen dat mensen mede door deze verkiezing beseffen dat we de democratie niet voor lief moeten nemen.’

De toekomst van het protest

Deze verkiezing is ook bedoeld om aandacht te vragen voor nieuwe vormen van maatschappelijke betrokkenheid. Mensen protesteren steeds meer online en allerlei nieuwe protestvormen komen op. Denk bijvoorbeeld aan 'Blackout Tuesday', waarbij miljoenen mensen op Instagram en Twitter een zwart vlak deelden, om hiermee aandacht te vragen voor het aanhoudende politiegeweld en institutioneel racisme. ‘Deze Verkiezing is in feite ook een online protest. We laten zien dat je niet altijd de straat op hoeft om op te komen voor je belangen. Ook als je geen demonstrant of activist bent kun je met deze verkiezing op een laagdrempelige manier laten zien waar je voor staat’, aldus Van Belkom.

In de beste Protestslogan Top 5

Voor alle 20 genomineerde originele, creatieve en maatschappijkritische protestborden kijk je op www.besteprotestslogan.nl.

In de Top 5 zijn achtereenvolgens geëindigd:

  1. Als een QR-code je vrijheid moet bewijzen ben je die kwijt.
  2. Als het klimaat een bank was dan was het al gered.
  3. We all bleed the same color.
  4. Grondrecht weg voor een prikkie.
  5. Verwarm elkaar niet de aarde.

Wat gebeurt er na deze Verkiezing?

Van Belkom rondt op dit moment zijn onderzoek naar de democratie en de invloed van technologie af: ‘Als jongeren wel gaan protesteren, maar in mindere mate gaan stemmen dan ligt het probleem niet alleen bij de jongeren. Ook bij de klassieke instituties. We hebben daarom nieuwe structuren en processen nodig. Technologie kan hier een faciliterende rol in spelen.’ In zijn onderzoek gaat Van Belkom op zoek naar oplossingen. Zijn boek ‘Alive and Clicking’ verschijnt eind april.